Окенит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Окенит
Общи
Формула
(повтаряща се единица)
CaSi2O5·2H2O
Класификация на Щрунц9.EA.40
Кристална симетрияP1
Характеристики
Кристална систематриклинна
Цвят на чертатабяло
2V ъгълMeasured: 60°
Дисперсияδ = 0.003 - 0.010
Окенит в Общомедия

Окенитът (CaSi2O5·2H2O) е силикатен минерал, който обикновено се свързва със зеолитите. Най-често се среща като малки бели образувания, прилицащи на памучни топки, в базалтови геоди. Тези образувания са клъстери от прави, излъчващи, влакнести кристали, които са едновременно огъващи се и крехки.[1] Той също така принадлежи към семейството на калциевите силикатни хидрати, които обикновено се срещат във втвърдената циментова паста. В химичната нотация на цимента (CCN) се отбелязва като CaO·2SiO2·2H2O и съкратено като CS2H2.

Откриване и възникване[редактиране | редактиране на кода]

За първи път е открит и описан през 1828 г. на остров Диско, Гренландия. Кръстен е на немския натуралист Лоренц Окен (1779 – 1851).

Минералите, свързани с окенита, включват апофилит, гиролит, пренит, халцедон, гускрикит и много от основните зеолити. Окенитът се намира в Индия, главно в щата Махаращра. Други находища включват остров Була, Азербайджан; Аранга, Нова Зеландия; Чили; Ирландия и остров Бордо във Фарьорските острови.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Okenite (Hydrated Calcium Silicate Hydroxide) // Galleries.com. Посетен на 2013-07-27.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Okenite в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​