Око на провидението

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Око на Провидението)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обратната страна на Държавния печат на САЩ

Око на провидението (или Всевиждащото око Божие)[1][2][3] е символично-алегорична композиция, пиктограма и представлява око във вътрешността на триъгълник, от който излизат лъчи. Макар да се среща на различни места, едно от най-известните съвременни приложения е на Държавния печат на САЩ[4], на герба и от 1935 г. на банкнотата от един долар.

Идеята за включване на Окото на провидението в символиката на САЩ е на американския художник и философ Пиер Еужен дьо Симитиер – без слънчеви лъчи. Крайният проект на Чарз Томпсън, секретар на Конгреса, е одобрен от Конгреса на САЩ през 1782 г.

Този символ се използва и от масоните и илюминатите.

Окото на провидението произлиза от Всевиждащото око Божие, което се появява в западното християнско изкуство в средновековието и става особено популярен символ в барока (17 в.), включително и в българското възрожденско изкуство. Триъгълникът символизира един Бог в три Лица (Света Троица), а лъчите – слънцето на правдата. Обикновено се цитира Псалм 32:8. Руската икона „Всевидящее Око Божие“ е една от най-сложните символически композиции. Появява се в края на 18 век.

Подобни изображения се срещат още в Древен Египет: Око на Ра или Око на Атон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The eye as a Christian symbol, catholic-saints.com
  2. Page on the Eye as a religious symbol from Religiousfacts.com
  3. Freemasonry and the All-seeing Eye – from the Grand Lodge of British Columbia and Yukon website
  4. The Arms of the United States: Criticisms and Rebuttals. // Посетен на 3 февруари 2009.