Око на провидението

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обратната страна на Държавния печат на САЩ

Око на провидението (или Всевиждащото око Божие)[1][2][3] е символично-алегорична композиция, пиктограма и представлява око във вътрешността на триъгълник, от който излизат лъчи.

Макар да се среща на различни места, едно от най-известните съвременни приложения е на американските държавен печат[4], герб от 1935 г. и банкнота от един долар. Идеята за включване на Окото на провидението в символиката на САЩ, но без слънчеви лъчи, е на американския художник и философ Пиер Еужен дьо Симитиер. Крайният проект на Чарз Томпсън, секретар на Конгреса, е одобрен от Конгреса на САЩ през 1782 г.

Този символ се използва и от масоните и илюминатите.

Окото на провидението произлиза от Всевиждащото око Божие, което се появява в западното християнско изкуство в Средновековието и става особено популярен символ в Барока (XVII в.), включително и в българското възрожденско изкуство. Триъгълникът символизира един Бог в три Лица (Света Троица), а лъчите – слънцето на правдата. Обикновено се цитира Псалм 32:8. Руската икона „Всевидящее Око Божие“ е една от най-сложните символически композиции. Появява се в края на XVIII век.

Подобни изображения се срещат още в Древен Египет: Око на Ра или Око на Атон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The eye as a Christian symbol, catholic-saints.com
  2. Page on the Eye as a religious symbol from Religiousfacts.com, архив на оригинала от 2 април 2015, https://web.archive.org/web/20150402205435/http://www.religionfacts.com/christianity/symbols/eye_of_god.htm, посетен на 2013-07-28 
  3. Freemasonry and the All-seeing Eye – from the Grand Lodge of British Columbia and Yukon website
  4. The Arms of the United States: Criticisms and Rebuttals // Архивиран от оригинала на 2009-06-25. Посетен на 3 февруари 2009.