Око на провидението

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обратната страна на Държавния печат на САЩ

Око на провидението (или Всевиждащото око Божие)[1][2][3] е символично-алегорична композиция, пиктограма и представлява око във вътрешността на триъгълник, от който излизат лъчи. Макар да се среща на различни места, едно от най-известните съвременни приложения е на Държавния печат на САЩ[4], на герба и от 1935 г. на банкнотата от един долар.

Идеята за включване на Окото на провидението в символиката на САЩ е на американския художник и философ Пиер Еужен дьо Симитиер – без слънчеви лъчи. Крайният проект на Чарз Томпсън, секретар на Конгреса, е одобрен от Конгреса на САЩ през 1782 г.

Този символ се използва и от масоните и илюминатите.

Окото на провидението произлиза от Всевиждащото око Божие, което се появява в западното християнско изкуство в средновековието и става особено популярен символ в барока (17 в.), включително и в българското възрожденско изкуство. Триъгълникът символизира един Бог в три Лица (Света Троица), а лъчите – слънцето на правдата. Обикновено се цитира Псалм 32:8. Руската икона „Всевидящее Око Божие“ е една от най-сложните символически композиции. Появява се в края на 18 век.

Подобни изображения се срещат още в Древен Египет: Око на Ра или Око на Атон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The eye as a Christian symbol, catholic-saints.com
  2. Page on the Eye as a religious symbol from Religiousfacts.com
  3. Freemasonry and the All-seeing Eye – from the Grand Lodge of British Columbia and Yukon website
  4. The Arms of the United States: Criticisms and Rebuttals. // Посетен на 3 февруари 2009.