Олег Антонов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Олег Антонов
руски авиоконструктор

Роден
Починал
4 април 1984 г. (78 г.)
Погребан Киев, Украйна

Етнос руснаци
Награди Ленин
Герой на социалистическия труд
Октомврийска революция
Червено знаме на труда (СССР)
Ленинска премия
Техника
Област Авиоинженерство
Подпис Sign of Oleg Antonov.png
Олег Антонов в Общомедия

Олег Константинович Антонов (на украински: Олег Костянтинович Антонов) е съветски авиоконструктор, доктор на науките и академик в Академията на науките на Украинската ССР от 1968 г. и академик в Академията на науките на СССР от 1981 г.

Отличен с медал „Герой на социалистическия труд“ през 1968 г. Член на КПСС, депутат във върховния съвет на СССР, носител на лауреат „Сталинска премия“ (1952 г.) и „Ленинска премия“ (1968 г.). Два пъти е награждаван с орден Ленин.

Роден е в село Троици в Подмосковието на 7 февруари 1906 г. Създава първия си планер през 1924 година, когато се обучава в Саратовския индустриален техникум. Първият аероплан не е много успешен, но през следващите 15 години той проектира редица летателни апарати, които чупят някои съветски и световни рекорди. През 1925 г. постъпва в Ленинградския политехнически институт където завършва през 1930 г. Работи като главен конструктор в много заводи и разработва над 30 вида планери. Прочува се като изключително талантлив инженер, особено в аеродинамиката. През Втората световна война е заместник-главен конструктор на Яковлев, прочутия производител на изтребители.

Олег Константинович Антонов и конструирани от него самолети на руски пощенски марки от 2007 г.

Първият известен модел самолет създаден от Олег Антонов е Ан-2, който започва да се произвежда през 1946 г. Антонов постига изключителен успех с него, като са произведени над 18 000 броя. Той спечелва приятелството на Никита Хрушчов и обществено положение в СССР. През 1965 г. Антонов конструира Ан-22, който и до днес си остава най-големия турбовитлов самолет. През 1970-те години Антонов създава „малкия брат“ на Ан-225 – Ан-124. С разпереност на крилото 73 m и дължина 69 m той печели рекорда за най-голям самолет на света за това време.

Олег Антонов остава в историята, като един от най-талантливите и велики авиоконструктори. Създаденото от него Авиационен научно-технически комплекс Антонов проектира най-големия и мощен самолет в света – Ан-225.

Олег Константинович Антонов почива на 4 април 1984 г. в Киев на 78-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Laz7m-52.jpg
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация