Олександър Симчишин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Олександър Симчишин
Олександр Симчишин
Кмет на Хмелницки
Мандатот 25 октомври 2015 г.
Лична информация
Роден
4 ноември 1980 г. (43 г.)
Йосипивка, Старосинявски район, Хмелницка област, Украинска ССР, СССР
Националност Украйна
Полит. партияВО „Свобода“, Команда Симчишин
ОбразованиеКаменец-Подилски Националния университет
Професияучител, политик
Олександър Симчишин в Общомедия

Олександър Сергийович Симчишин (на украински: Олександр Сергійович Симчишин) е украински държавен служител, общественик и политик. От 2015 г. – кмет на Хмелницки от Всеукраинско обединение „Свобода“, 2020 г. – преизбран за втори мандат.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

1997 г. – Завършва със златен медал Общообразователно училище № 2 в село Стара Синева. 2002 г. – става най-добрият студент на Историческия факултет на Каменец-Подилския държавен университет, носещ името на Иван Огиенко. След като завършва Историческия факултет с отличие, постъпва в аспирантурата на Каменецко-Подилския държавен университет, като избира да изследва дейността на местните организации на политическите партии в началото на XX век.

2007 г. – След завършване на аспирантурата Александър Симчишин защитава дисертация и получава научна степен кандидат на историческите науки.

2007 г. – След завършване на аспирантурата Олександър Симчишин защитава дисертация и получава научна степен кандидат на историческите науки.

Наемане на работа[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 – 2010 г. работи като доцент в катедрата по право в Хмелницкия институт за социални технологии към Отворения международен университет за развитие на човека „Украйна“.

В периода 2010 – 2014 г. е декан на факултета по икономика и право в Хмелницкия институт за социални технологии към Отворения международен университет за човешко развитие „Украйна“. Издател и редактор на вестник „Националистически век“.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 17-годишна възраст става член на Всеукраинския обединения „Тризъбец“ на името на Степан Бандера, а на 18 години се присъединява към Конгреса на украинските националисти. През 2007 г., след като оглавява секретариата на регионалната организация на Конгреса на украинските националисти, Олександър Симчишин полага усилия да превърне партията във влиятелна и мощна сила в Хмелницки.

2009 г. – Присъединява се към редиците на ВО „Свобода“. На 31 октомври 2010 г. е избран за депутат в градския съвет на Хмелницки (фракция „Свобода“).

От 25 април 2014 г. до юли 2015 г. – Хмелницка областна държавна администрация – първи заместник-председател.

От 25 септември 2014 г. до 6 март 2015 г. – Хмелницка областна държавна администрация – изпълняващ длъжността председател.

Кмет на Хмелницки[редактиране | редактиране на кода]

25 октомври 2015 г. – Олександър Симчишин е номиниран за кметските избори от политическа партия „Свобода“. Той печели с 41943 (59,99%) гласа[2], изпреварвайки значително тогавашния действащ кмет Константин Чернилевски.

На 25 октомври 2020 г. той се кандидатира за втори път за кметския пост от името на Партията на свободата на местните избори. Той печели със 74062 (86,83%) гласа.[1] Това е най-високата стойност сред всички регионални центрове на Украйна.[3]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Баща му Сергий Василович Симчишин (1955) е инженер, а майка му Галина Григоривна Симчишин (1960) е учителка по украински език. През 2003 г. Олександър се жени. Със съпругата си Светлана отглеждат три деца, едното от които също е Олександър.

Социални дейности[редактиране | редактиране на кода]

Вицепрезидент на FC Sportleader+. Като дете мечтае за футболна кариера. С течение на времето мечтата за професионален футбол прераства. Играл е в първенството на Хмелницката област по футбол за Старосинявския „Енергетик-Иква“.[4] По време на шествието на феновете в Хмелницки на 31 март 2009 г. той подкрепя исканията на ултрасите, отправени към градската управа.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Симчишин Олександр Сергійович“ в Уикипедия на украински. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​