Орлов (диамант)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Орлов.

Елмазът „Орлов“ на Императорския скиптър

Диамантът „Орлов“ е зеленикаво-синкав на цвят, тежи в обработен вид 194,8 карата (или почти 40 грама) и украсява Имперския скиптър на Русия.

Формата на обработката на брилянта е подобна на неправилна роза. Елмазът, послужил за основа на Диаманта Орлов, е открит в Индия в началото на 16 или 17 век.

Легендата разказва, че трима братя царе тръгнали да обиколят своите владения, но били застигнати от силен дъжд и се укрили в една пещера. Там видели огромен елмаз, проблесващ с мека светлина. И тъй като не могли да решат на кого да бъде красивият камък, тримата братя се отдали на молитва. Тя била чута от бог Шива и върху елмаза се стоварила мълния, която го разделила на три части, всяка от които била по-тежка от 700 карата. Братята нарекли своите части "Дерианур" (т.е. Море от светлина), "Кохинор" (т.е. Планина от светлина) и "Хиндинур" (т.е. Светлината на Индия).

Когато в страната настъпили гладни години, най-възрастният брат продал "Хиндинур" на персийския шах и построил с получените пари храм с огромна статуя на Шива. Бедствията обаче продължавали и тогава другите двама братя поставили елмазите "Кохинор" и "Дерианур" като очи в статуята на Шива, за да види той колко страда народът му. Богът съзрял нещастията и ги прекратил. По-късно тези два камъка попаднали в двора на персийския шах Надир като военни трофеи. През 1747 година Надир бил убит, започнала гражданска война и скъпоценните камъни изчезнали, за да се появят по-късно в Англия — Кохинор, а в Русия – Дерианур.

Смята се, че в Русия е пренесен от придворния ювелир Лазарев, като една от теориите е, че той е платил на някакъв кавказец да го забие в крака си и така да премине през Индия, планината Кавказ и да стигне до Санкт Петербург. През 1773 г. елмазът е купен от граф Григорий Орлов и е поднесен като подарък за именния ден на императрица Екатерина II, чийто фаворит е бил благородникът.

Съществува хипотеза, че с този дар граф Орлов е искал да закрепи разклатеното си положение на любовник на императрицата, на която помогнал да се възкачи на престола. Виждайки елмаза, придворна дама възкликва: "Не, господа, Орлов е великолепен!" и така елмазът получ названието "Орлов". Според друга версия граф Орлов е купил елмаза "Дерианур" в Амстердам, като платил за него 400 хиляди рубли. Екатерина II заповядва елмазът да бъде поставен като украса на златния държавен скиптър.

Днес диамантът Орлов е сред 7-те чудеса на Елмазния фонд на Русия. В началото на 1770 година е изработен скиптър на руските императори - златен, с изчистени форми, състоящ се от 3 части, разделени от двойка брилянти. Завършва с украсена с черен емайл и брилянти корона с двуглав орел, която може да се развива и замества при коронациите в Полша с едноглав орел. Малко под върха блести диамантът Орлов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]