Оротова киселина

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Оротовата киселина е хетероциклично съединение и киселина. Известна е още и като пирамидинкарбоксилна киселина. В исторически аспект се е смятало, че е част от семейството на витамин B и се е наричала витамин B13, сега, обаче е изяснено, че не е витамин. В тялото се синтезира от чревната микрофлора.

Синтез на оротат[редактиране | редактиране на кода]

Дихидрооротатът се трансформира в оротова киселина под действие на ензима дихидроортат дехидрогеназа, като с последствие се свързва с фосфорибозил пирофосфат (PRPP) като се образува оротидилат (OMP).

Разликата в нукеотидната синтеза е, че при пиримидиновия синтез, пръстена се напълно завършен при закачането за пентозата, докато при пуриновия синтез пръстена се формира при върху захарта.[2]

Патология[редактиране | редактиране на кода]

Свръхпродукцията на оротова киселина води до ацидурия. Това може да е симптом на увеличен количество амоняк следствие на метаболитно разстройство като разстройство на орнитиновия цикъл.

Оротовата киселина е мутаген, предизвикващ мутации в соматичните клетки на бозайниците. Тя е също така мутагенна за бактерии и дрожди.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Datenblatt Orotsäure bei Carl Roth, abgerufen am 14. Dezember 2010
  2. Lippincott. Biochemistry 4th Edition. 2008