Палестрина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Палестрина (град))
Вижте пояснителната страница за други значения на Палестрина.

Палестрина
Palestrina
Страна Италия
РегионЛацио
ПровинцияРим
Площ47,02 km²[1]
Надм. височина450 m
НаселениеПовишение 21 872 души (2017)
Пощенски код36
Телефонен код06
МПС кодROMA
Официален сайтwww.comune.palestrina.rm.it
Палестрина в Общомедия

Палестрина, античният Пренест (на италиански: Palestrina, Praeneste, Πραίνεστος) е град и община в провинция Рим, регион Лацио, Централна Италия.

Градът има 21 872 жители (31 декември 2017 г.).[2] Намира се на 37 км източно от Рим и 52 км западно от Фрозиноне.

Свързва се от древни времена чрез Via Prenestina с Рим, a от Средновековието най-важен път е Via Casilina, днес Strada Statale 6.

Гръдът е построен в тераса-формат на стръмното плато Monte Ginestro, част от планината Monti Prenestini.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основател на древния град Пренест (Praeneste, Πραίνεστος) e митологичният Цекул. Споменава се и Пренест, син на Латин и внук на Одисей и Телегон, син на Одисей и Цирцея. Соперед Страбон градът е гръцки и се казвал Polystephanos, някои учени смятат, че е на италиките.

Храм Fortuna Primigenia, рек. от Пиетро да Кортона

Градът е основан през 8 или 7 век пр.н.е. като колония на Алба Лонга. Рим обявява война на Пренест през 382 пр.н.е. и впоследствие през 380 пр.н.е. пренестиците стигат до стените на Рим. Тогава Тит Квинкций Цинцинат Капитолин е избран за диктатор. Римляните превземат осемте града, владени от Пренест и Пренест капитулира. Диктаторът донася една статуя на Юпитер Император от Пренест и я постава на Капитолий с гордия надпис: Юпитър и боговете дадоха на диктатор Т. Квинкций да завоюва 9 града. (Iuppiter atque divi omnes hoc dederunt ut T. Quinctius dictator oppida novem caperet.).

През 82 пр.н.е. Пренест играе отново важна роля при битките на Гай Марий Младши и Луций Корнелий Сула. Марий се скрил в града, но е заловен от Квинт Лукреций Офела, генерал на Сула. 12000 пренестаци са убити по заповед на Сула, a градът е ограбен. Става суланска колония и заради чистия си въздух място за вили на императори, учени и писатели.

В древността градът е прочут с храма на Фортуна, Fortuna Primigenia и оракула sortes Praenestinae.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Палестрина
Починали в Палестрина

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011 // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г.
  2. ((en)) ((de)) Palestrina, www.citypopulation.de