Паметник на хан Алцек (Челе ди Булгерия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Паметник на хан Алцек
МестоположениеЧеле ди Булгерия,  Италия
КонструкторДишко Дишков
Изграждане8 юни 2016 г.
Откриване на паметника

Паметникът на хан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия, е открит на 8 юни 2016 г.[1][2][3][4]

Намира се в центъра на италианския град Челе ди Булгерия (на италиански: Celle di Bulgheria, в превод „селището на България“), община с около 2 хил. жители в провинция Салерно в южноиталианския регион Кампания. За общата история сочат редица етноними като името на съседната планина Булгерия. В наши дни, според д-р Паскуале Карели, около сто топонима в Италия имат в основата си думата „българ“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът е в чест на на заселилия се в района хан Алцек с панонските прабългари. Хан Алцек е четвъртият син на хан Кубрат, който с част от народа си, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Стара Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримоалд I (662 – 667 г.), който му позволява да се смята за федерат (съюзник).

Паметникът е открит в присъствието на близо 1500 души публика и кметовете на побратимените градове – кметът на Велики Преслав Александър Горчев и кметът на Челе ди Булгерия Джино Маротта.

Авторски колектив[редактиране | редактиране на кода]

Скица на паметника от Александър Въчков

Скулптурата е дело на Дишко Дишков с корекция от доц. Николай Нинов. Художникът историк Александър Въчков помага за въстановката на всеки един елемент от облеклото, прическата и въоръжението.

Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Бронзовата фигура на хан Алцек е висока 2,20 м. Владетелят е представен в цял ръст в пълно бойно снаряжение. Каменният постамент тежи около 3 – 4 тона и е изработен от месец декември 2015 г. до май 2016 г. Информационна табела разказва за историята на прабългарския владетел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]