Алцек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алцек.

Алцек
български кан
Bulgarian khan Alcek monument in Celle di Bulgheria - Italy.jpg
Лични данни
Други титли Гасталд
Роден
Починал
(?)
Семейство
Династия Дуло (?)
Баща Кубрат (?)
Алцек в Общомедия
Българите на Алцек в Италия през 6 – 7 век

Алцѐк (на латински: Alzeco, Alcek, Aldigar, Altsek, Altzek, Alzec, Altsikurs) според Теофан Изповедник е брат на Аспарух, пети син на кан Кубрат, гасталд (княз) в Самниум, живял в Гало Матезе, Сепино, Бояно и Изерния на регион Молизе в Централна Италия.

Теофан Изповедник съобщава, че след разпадането на Велика България, част от прабългарите, които били предвождани от най-малкия син на кан Кубрат – Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство. Павел Дякон отделя място в историята си за преселването на прабългарите в областта Беневентум: под предводителството на кан Алцек българите дошли в Италия при краля на лангобардите Гримуалд I (662 – 667), който прави Алцек гасталд и го изпратил при сина си Ромуалд I от Беневенто в Беневентум, където се заселили в Сепино, Бояно и Изерния в регион Молизе. [1]. Павел Дякон обаче не дава данни откъде са дошли Алцековите прабългари. Повече сведения за кан Алцек няма.[2]

На науката е известен и още един хан Алцек (Alciocus, латинизирана форма на Алцек), който е бил вожд на прабългарските орди в състава на Аварския хаганат. Основен източник за тези събития е средновековната хроника на Фредегар. През 631 година избухнала междуособна война между Алцековите прабългари и аварските вождове за престола на хаганата, в която прабългарите били разбити и се преселили в Бавария. Франкският крал Дагоберт I разрешил на Алцековите прабългари да се заселят в тези земи, но тайно заповядал на своите командри да избият българите през нощта. Баварците, по това време зависими от франките, в определената нощ ги нападали и изклали. Едва 700 от общо 9000-те Алциокови българи успели да се спасят от клането и да преминат през Алпите, след което се заселили в италийските земи. Кралят на лангобардите Гримуалд I (662 – 667) прави Алцек гасталд и го изпратил при сина си Ромуалд I от Беневенто в Беневенто, където в 668 г. се заселили в Сепино, Бояно и Изерния. Tази малка група прабългари се заселва в т.н. Пентаполис между Венеция и Равена, по-късно те отиват още по̀ на юг в Кампания [3] Там до [4] между Бари и Метапонтум срещу о-в Сицилия. Макар приела италианския език българската аристокрация запазва съзнанието за етническия си произход. В средновековието нейните феодални владения са наричани булгарии, а много от самите феодали се именуват Булгаро и пазят това име .

Някои историци са на мнение, че Алцек и Алциок са една и съща историческа личност – най-малкият син на кан Кубрат, а други ги смятат за родственици – баща и син, но за тези хипотези, няма преки доказателства и почиват само на изследователски изводи.

Българите на Алцек населяват и създават градовете Sepinum (Сепино), Bovianum (Бояно) и Изерния в регион Молизе. И до днес топонимите в тази италианска област са свързани с българите от VІІ в. на Алцек. Според Павел Дякон, те през VІІІ в. говорили все още на своя език, въпреки, че употребявали и латински. [5][6] Тук населението има носии, някои обичаи, гайди и отделни думи като българските, а в околията на гр. Бояно в с. Вичене – Кампокиаро в 1987 – 2007 г. е открит и проучен голям прабългарски некропол с гроба на Алцек, братът на Аспарух, находките от които се съхраняват в музея в гр. Кампобасо.[7][8][9][10] В гр. Челе ди Булгерия, Италия на 8 юни 2016 г. е открит паметник на хан Алцек.[11][12][13]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]