Панайотис Потагос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Панайотис Потагос
Παναγιώτης Ποταγός
гръцки лекар и изследовател
Роден
1838 г.
Починал
1903 г. (65 г.)
Нимфес, Гърция

Националност Гърция

Панайотис Потаго̀с (на гръцки: Παναγιώτης Ποταγός) е гръцки лекар, изследовател на Африка и Азия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и младежки години (1838 – 1866)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1838 година в село Витина, Гърция. Завършва училище в родното си село. В библиотеката на баща си открива и прочита книги на древни писатели, посветени на географията и философията, което предопределя по-нататъшния му живот.

Още като млад лекар в Париж, Патагос спечелва уважението на колегите си и признанието на френското правителство за алтруизма, който проявява по време на епидемията от холера.

Изследователска дейност (1867 – 1877)[редактиране | редактиране на кода]

Експедиции в Азия (1867 – 1875)[редактиране | редактиране на кода]

През 1867 организира експедиция със собствени средства като започва пътуването си от Сирия. През 1868 посещава Ирак, Иран и Афганистан, преминава през Хиндукуш и Памир и продължава пътуването си до пустинята Гоби и Монголия. През Източен Сибир, Санкт Петербург и Одеса, Патагос се завръща в Константинопол.

Втората му пътешествие в Азия започва от Суец, Египет, северозападните райони на Индия, Афганистан и южната част на Иран, откъдето се връща в Кайро.

Експедиция в Африка (1875 – 1877)[редактиране | редактиране на кода]

Третото пътуване на Патагос започва от Кайро, отправя се на юг и през Судан достига Централна Африка до северните райони на Конго. През 1876 пристига в Египет и се отправя на юг към платото Дарфур и оттам отново на юг. Пресича вододела между Нил и Конго и открива река Мбому (дясна съставяща на Убанги). Продължава на юг до река Били (ляв приток на Мбому) и изследва част от течението ѝ. На обратния път открива десния приток на Мбому – река Шинко. Изследва горното течение на Бахр ел Араб (лява съставяща на Бахр ел Газал) и вододела между Нил и езерото Чад. Пръв прониква в горното течение на река Аук – дясна съставяща на Шари.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • „Dix années de voyage dans l'Asie centrale et l'Afrique équatoriale“, Paris, 1885.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973 г., стр. 330 – 331.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Παναγιώτης Ποταγός в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​