Персевал Дория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Персевал Дория
трубадур, генерален кралски викарий
Роден
1195 г.
Починал
1264 г. (69 г.)
Семейство
РодДория
Персевал Дория в Общомедия

Персевал Дория (на италиански: Percivalle Doria, на окситански: Perseval или Persival Doria; * ок. 1195, Генуа; † 1264, близо до Ароне) е италиански кондотиер, поет и трубадур, известен преди всичко с творбите си на провансалски и на народен сицилиански.

Генерален викарий на крал Манфред за Анкона и Сполетското херцогство, и след това за Романя, той всъщност е поет както на окситански език (най-вече в провансалския му вариант), така и на сицилиански народен език. Композиции, приписвани на него, са запазени в някои провансалски ръкописи. Две песни, съдържащи се в кодовете в оригиналната италианска лирика, позволяват той да бъде причислен към поетите от Сицилианската школа, по-точно към лиричните поети, гравитирали около двора на Манфред.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Поезията Felon cor ai et enic на "Enperceval doria" е написана в курсив в долната среда на страницата от ръкопис

Най-вероятно Персивал е част от богатото генуезко семейство Дория, въпреки че има хора, които твърдят, че фамилното му име първоначално е Д'Ория, тоест от Отранто.

Между 1228 и 1243 г. заема длъжността на гибелински подест на Асти, Авиньон и впоследствие на Парма. След това е привлечен от крал Манфред, който през 1255 г. го назначава за генерален викарий на Анконската марка и на Сполетското херцогство, а през 1258 г. – на Романя.

Междувременно отношенията между сина на Фридрих II и папа Урбан IV се влошават. По този начин Персевал трябва да опустоши Сполето през 1259 г. През 1264 г., тръгвайки с малка армия от мюсюлмани от Лучера и германци, той се втурва на помощ на своя крал срещу милициите на папата, който подготвя слизането в Италия на Шарл I Анжуйски. В този случай, докато пресича река Нера близо до Ароне, той и конят му се удавят.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Още преди да влезе в контакт с крал Манфред, Персевал Дория пише канцони на провансалски език. Що се отнася до сицилианските текстове, остават само Amore m'ave priso и Come lo giorno Quando è al giorno, предадени от ръкописа Vaticano Latino 3793.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Dòria, Percivalle, на Treccani.it – Enciclopedie on line, Istituto dell'Enciclopedia Italiana
  • Mario Pelaez, DORIA, Percivalle, в Enciclopedia Italiana, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1932
  • Joachim Göbbels, DORIA, Percivalle, в Dizionario biografico degli italiani, vol. 41, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1992
  • Ernst Kantorowicz, Federico II Imperatore, in Elefanti Storia, Garzanti, 2017 [1927], с. 299

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Percivalle Doria в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​