Петкан Проданов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петкан Проданов
български лекар
Роден
1931 г.
Починал
6 декември 2016 г. (85 г.)

Националностбългарин

Петкан Проданов е български учен, професор доктор. Автор е на значими трудове в областта на имунохематологията и имуногенетиката, откривател на два нови кръвно-групови варианта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петкан Проданов е роден през 1931 година в град Хасково, в семейство на учители. Завършва средно образование в родния си град, а висше – във ВМИ, град Пловдив.

Първата му месторабота е в село Минерални бани като участъков лекар. Скоро след това е назначен за завеждащ Отделение по трансфузионна хематология в Окръжна болница – Хасково, където получава специалности „Хематология“ и „Вътрешни болести“.

В периода от 1965 до 1968 година е редовен аспирант в университета „Jan Komensky“ в Чехословакия, където открива нов кръвно-групов вариант. През 1974 г. научната асоциация „J. E. Purkyne“ в Чехословакия го удостоява с почетното звание „Doctor Honoris Causa“ за заслугите му към развитието на хематологичната наука.[1]

След завръщането си в България Петкан Проданов оглавява Центъра по трансфузионна хематология и преподава в Медицинския колеж в Хасково.

Научните му разработки, плод на неговата дългогодишна изследователска дейност, са публикувани в авторитетни международни списания и са цитирани в медицински учебници и монографии. Признанието за значимостта на неговите трудове се изразява в отличията, с които е удостоен през годините. През 2000 година е номиниран от Американския биографичен институт ABI за Изтъкната личност на 21 век. През 2003 година е обявен за „Лекар на годината“ от Български лекарски съюз.[2] През 2006 година с решение № 568/21.07.2006 година на Общински съвет – Хасково е обявен за Почетен гражданин.[3]

Петкан Проданов умира на 6 декември 2016 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Проданов, Петкан. Юбилеен портрет. – София: SPS-Print, 2002. – с. 9.
  2. Михайлов, Любомир. Проф. д-р, дмн Петкан Проданов. / Любомир Михайлов. // Михайлов, Любомир. Светила в българската медицина. – Велико Търново: „Сириус 4“, 2010. – 281 – 282 с.
  3. Проф. д-р Петкан Проданов. // Почетните граждани на Хасково. – Хасково. 2012, с. 14 – 15.