Петле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кремъчен пистолет със запънато петле
Петлета за револвери „Колт“
Лост за зареждане (петле) на фотоапарата „Кристал“

Петле (ударник)– детайл от ударно-спусковия механизъм в съвременното огнестрелно оръжие, предназначен за разбиване на капсулата и произвеждане на изстрел. Петлето, като правило, представлява чукче, което след натискане на спусъка от бойно положение извършва въртящо движение под действиеето на бойната пружина и нанося удар по капсула (непосредствено или чрез ударника който се движи обикновено линейно). Името (на руски: курок) е заимствовано в руския из полския език, в който думата kurek („петле“ > „курок“) е калка от немското Hahn („петел“ > „курок“)[1][2][3].

Има открито и скрито петле на оръжието. Откритото петле обикновено има на тилната си част издатина (глава, спица), позволяваща за се запъне петлето с палец.

В някои образци оръжие, например, във винтовката образец 1891 – 1930 г., петле се нарича накрайника в задния край на ударника с възможност за запъване и захват за пръстите.

В остарелите оръжейни системи ролята на петлето е малко по-различна:

В руската разговорна реч има израз, който погрешно оприличава петлето на спусъка, при натискането на който ударно-спусковия механизъм се привежда в действие (например, „нажал на курок“). Петлето може да се запъне, да се натегне, опъне, да се взведе (в миналото израза е бил „взведи петлето“), да се отпусне[4][5]; да се натиска на него, като цяло, е безполезно.

Петле в руския език се нарича и сходното на външен вид лостче за натягане на пружината за старите фотоапарати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Курок[неработеща препратка]. Яндекс.Словари.
  2. Макс Фасмер Этимологический словарь русского языка Макса Фасмера В 4 т. Т. 2 (Е – Муж). / Пер. с нем. и доп. О. Н. Трубачёва. – 2-е изд., стер. – М.: Прогресс, 1986. – 672 с. – С. 427.
  3. Павел Яковлевич Черных Историко-этимологический словарь современного русского языка. В 2 т. Т. 1 (А – Пантомима). – 3-е изд., стер. – М.: Русский язык, 1999. – 624 с. – С. 457.
  4. КУРОК
  5. ВЗВОД

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Материальная часть стрелкового оружия. Под ред. А. А. Благонравова. М.: Оборонгиз НКАП, 1945
  • Жук А. Б. Энциклопедия стрелкового оружия. – М.: Воениздат, 1998.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Курок“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​