Петле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кремъчен пистолет със запънато петле
Петлета за револвери „Колт“
Лост за зареждане (петле) на фотоапарата „Кристал“

Петле (ударник)– детайл от ударно-спусковия механизъм в съвременното огнестрелно оръжие, предназначен за разбиване на капсулата и произвеждане на изстрел. Петлето, като правило, представлява чукче, което след натискане на спусъка от бойно положение извършва въртящо движение под действиеето на бойната пружина и нанося удар по капсула (непосредствено или чрез ударника който се движи обикновено линейно). Името (на руски: курок) е заимствовано в руския из полския език, в който думата kurek („петле“ > „курок“) е калка от немското Hahn („петел“ > „курок“)[1][2][3].

Има открито и скрито петле на оръжието. Откритото петле обикновено има на тилната си част издатина (глава, спица), позволяваща за се запъне петлето с палец.

В някои образци оръжие, например, във винтовката образец 1891 – 1930 г., петле се нарича накрайника в задния край на ударника с възможност за запъване и захват за пръстите.

В остарелите оръжейни системи ролята на петлето е малко по-различна:

В руската разговорна реч има израз, който погрешно оприличава петлето на спусъка, при натискането на който ударно-спусковия механизъм се привежда в действие (например, „нажал на курок“). Петлето може да се запъне, да се натегне, опъне, да се взведе (в миналото израза е бил „взведи петлето“), да се отпусне[4][5]; да се натиска на него, като цяло, е безполезно.

Петле в руския език се нарича и сходното на външен вид лостче за натягане на пружината за старите фотоапарати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Курок[неработеща препратка]. Яндекс.Словари.
  2. Макс Фасмер Этимологический словарь русского языка Макса Фасмера В 4 т. Т. 2 (Е – Муж). / Пер. с нем. и доп. О. Н. Трубачёва. – 2-е изд., стер. – М.: Прогресс, 1986. – 672 с. – С. 427.
  3. Павел Яковлевич Черных Историко-этимологический словарь современного русского языка. В 2 т. Т. 1 (А – Пантомима). – 3-е изд., стер. – М.: Русский язык, 1999. – 624 с. – С. 457.
  4. КУРОК
  5. ВЗВОД

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Материальная часть стрелкового оружия. Под ред. А. А. Благонравова. М.: Оборонгиз НКАП, 1945
  • Жук А. Б. Энциклопедия стрелкового оружия. – М.: Воениздат, 1998.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Курок“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.