Петсамо-Хиркенеска операция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Петсамо-Хиркенеска операция
Втора световна война
Kirkness-Petsamo offensive plan.jpg
План на операцията
Информация
Период октомври 1944 г.
Място Арктика
Резултат Съветска победа
Воюващи страни
СССР Съветски съюз Германия Нацистка Германия
Командири
СССР Кирил Мерецков Германия Лотар Рендулич
Сили
14-та армия:
96 000 души
110 танка
2 100 оръдия
20-та планинска армия:
ок. 56 000 души
145 оръдия
Жертви и загуби
6 000 убити или тежко ранени
15 000 леко ранени
>30 000 убити (по съветска информация)[1]
Петсамо-Хиркенеска операция в Общомедия

Петсамо-Хиркенеската операция е операция на Червената армия срещу Вермахта, извършена през 1944 г. в северните части на Финландия и Норвегия. Операцията разбива немските войски в Арктика и ги кара да отсъпят в Норвегия, поради което е наречена „десетият удар“ на Сталин. Тя също и освобождава северната част от Норвегия от немска окупация и превзема никеловите мини в Петсамо (Печенга).

Ситуация[редактиране | редактиране на кода]

След провала на немската операция „Сребърна лисица“ през лятото на 1941 г. има малко военни действия на арктическия фронт. Лошото време и малкото доставки правят трудно, дори невъзможно, да се изпълняват мащабни военни операции. Въпреки притесненията по отношение на сухопътната война в региона, Арктика има океан, в който може да се осигури добър гръб. Голяма немска войска се поддържа в областта, за да охранява важните финландски никелови мини в Петсамо, чиято продукция е от голямо значение за германското производство на брони, и да пази северните брегове на Норвегия от съюзнически десанти.

След примирието между Съветския съюз и Финландия на 4 септември 1944 г. финландското правителство се съгласява да изгони останалите немски войски от територията си до 15 септември. По време на отсъплението на немската 20-та планинска армия, наречено Операция „Бирке“ главното командване на Вермахта взема решение за пълно изтегляне от северна Норвегия и Финландия (операция „Северна светлина“). Докато нацистите се подготвят за отсъплението, Карелският фронт започва операцията.

Подготовка[редактиране | редактиране на кода]

След успешните операции по целия съветски фронт, Ставката решава да разбие немските сили в Арктика в края на 1944 г. Операцията ще се извърши чрез събиране на Карелския фронт под командването на Кирил Мерецков и Северния флот, командван от адмирал Арсений Головко. Основните военни действия са извършени от 14-та армия, която е в Арктика от началото на войната.

Операцията[редактиране | редактиране на кода]

Операцията може да бъде разделена на три фази: превземането на немската позиция, гонитбата към Хиркенес и битката за Хиркенес заедно с последвалата гонитба на юг. По време на операцията има няколко десанта, изпълнени от съветските морска пехота и армия.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Операцията завършва с убедителна победа за Червената армия. Съветският командир Мерецков е произведен в чин маршал на Съветския съюз и командва атаката на Червената армия в контролираната от Япония Манджурия през август 1945 г.

Петсамо-Хиркенеската операция е последната успешна операция в Арктика. Тя е изучавана често от специалисти (особено от Червената армия) по тази причина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Petsamo–Kirkenes Offensive“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.