Петър Петров (оперен певец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Петър Петров.

Петър Петров
български оперен певец
Роден: 13 април ...

Петър Петров е прочут български оперен певец, бас.[1]

Учи пиано и солфеж при композитора Драгия Тумангелов. След гимназията учи във Висшия химикотехнологичен институт в София, като в същото време продължава музикалната си подготовка при Гизела Бернщайн. След завършването (1968) на ВХТИ и спечелен конкурс е солист в Операта в Стара Загора (1968-1969). Работи по разпределение като инженер в Металургичния комбинат Кремиковци (1970-1972) и като научен сътрудник в Института по електропромишленост в София (1972-1974).

Успоредно учи като извънреден студент в класа на проф. Илия Йосифов и е солист на известния мъжки хор “Гусла”. На 4-ия републикански фестивал на художествената самодейност е награден със златен медал (1974). По препоръка на председателя на журито проф. Георги Димитров му е отпусната държавна стипендия за Италия. Завършва съкратен курс на Академия “Санта Чечилия” в Рим (1975-1976). По време на следването си става лауреат на конкурси, записва арии из опери за RAI и участва в много концерти в Италия.

След завръщането му е назначен за солист на Софийската опера. Оттогава печели множество награди на конкурси, гастролира с редица роли по сцените на Европа.

Отбелязва 40 години на сцената с концерт на 19 ноември 2009 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България