Пирин фолк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Пирин фолк“
Информация
Място Сандански, България
Активни години 1992 г.;
преди 28 години
 (1992)
Дата август-септември
Жанр народна музика
Сайт pirinfolk.com

„Пирин фолк“ е фестивал за авторски песни на македонска фолклорна основа, който се провежда ежегодно през септември в град Сандански. След 2000 г., с вписването му в Културния календар на Министерството на културата на Република България, форумът все повече се развива и утвърждава като международен – място, където се срещат, съревновават и общуват творци от България, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния. С включването на Българската национална телевизия и на други национални телевизии от съседни държави, по линия на международното сътрудничество, фестивалът действително се превръща в сцена за изява и сътрудничество между културите на Балканските страни – три от които са членки на Европейския съюз.

От 2004 година фестивалът е с международен статут и се провежда под егидата на Министерството на културата, а конкурсната програма на Фестивала е разделена в 2 области:

  • международен конкурс за изпълнителско изкуство и
  • конкурс за авторска македонска песен[1].

От 2005 година заедно с традиционните награди на фестивала се връчва и новата специална награда за „Цялостен принос в развитието на българската музика“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалът е създаден от група ентусиасти през 1992 г. с помощта на Радио Благоевград и община Сандански, неговата цел е да популяризира новата авторска песен на фолклорна основа, характерна за Пиринския край. Като водач на тази група ентусиасти е композитора Никола Ваклинов. През 1993 г. фестивалът е пред провал поради липса на средства, но получава финансова подкрепа от софийската строителна фирма „Симекс“. От следващата 1994 г. обаче изниква несъгласие, че тази фирма започва сама да определя кои песни да участват във фестивала. Поради тази причина създателя на фестивала – Никола Ваклинов, заедно със други изпълнители се отделят и създават „Пирин фест“. По-късно фестивала под управлението на МСат, а след това на община Сандански.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „България“         Портал „България