Пирин фолк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Пирин фолк“ е фестивал за авторски песни на македонска фолклорна основа, който се провежда ежегодно през септември в град Сандански.

Фестивалът е основан през 1993 г. от Община Сандански, Радио Благоевград и Телевизионния център Благоевград и вече има зад гърба си 16 издания. След 2000 г., с вписването му в Културния календар на Министерството на културата на Република България, форумът все повече се развива и утвърждава като международен – място, където се срещат, съревновават и общуват творци от България, Гърция, Република Македония, Сърбия и Румъния. С включването на Българската национална телевизия и на други национални телевизии от съседни държави, по линия на международното сътрудничество, фестивалът действително се превръща в сцена за изява и сътрудничество между културите на Балканските страни – три от които са членки на Европейския съюз.

От 2004 година фестивалът е с международен статут и се провежда под егидата на Министерството на културата, а конкурсната програма на Фестивала е разделена в 2 области:

  • международен конкурс за изпълнителско изкуство и
  • конкурс за авторска македонска песен[1].

От 2005 година заедно с традиционните награди на фестивала се връчва и новата специална награда за „Цялостен принос в развитието на българската музика“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония