Плацидия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за дъщерята на император Валентиниан III. За нейната майка вижте Гала Плацидия.

Плацидия
западноримска императрица
Placidia.jpg
Плацидия (в музей Saint-Raymond в Тулуза)
Лични данни
Родена 435 г.
Починала 480 г.
Предшествана от Марция Евфемия
Семейство
Брак Олибрий (император)
Потомци Аниция Юлиана
Династия Теодосиева династия
Баща Валентиниан III
Майка Лициния Евдоксия

Плацидия (Placidia; * 435 г.; † 480 г.) е дъщеря на западноримския император Валентиниан III и Лициния Евдоксия и съпруга на император Олибрий и като такава регентка на Западната Римска империя. Нейното пълно име е несигурно, вероятно Гала Плацидия Валентиниана или Гала Плацидия Младша.

Плацидия е втората дъщеря на Валентиниан III и Лициния Евдоксия. Нейната по-голяма сестра Евдокия, е съпруга на Хунерик. Тя е внучка по бащина линия на Констанций III и Гала Плацидия, а по майчина линия на източноримския император Теодосий II и Елия Евдокия.

През 454 г. Аеций я сгодява за своя син Гауденций, от втората му съпруга Пелагия, вдовицата на генерал Бонифаций. След смъртта на Валентиниан III († 455 г.) неговата съпруга Лициния Евдоксия е накарана да се омъжи за сенатор и узурпатор Петроний Максим в Рим, който прекратява годежа си с Плацидия за сметка на своя син Паладий. Малко след това вандалите с крал Гейзерик нападат Рим и отвличат Лициния Евдоксия и нейните две дъщери, Евдокия и Плацидия и нейният годеник Гауденций като заложници в Картаген.

В Картаген прекарват следващите години в домашен арест. Източноримският император Маркиан (450–457) изпраща два пъти посланици да молят тяхното освобождение до Гейзерик, той винаги отказва. Гейзерик жени синът си Хунерик (* 430/40?; † 484) с по-старата ѝ сестра Евдокия.

Плацидия се омъжва през 455 г. в Картаген за висшия аристократ и сенатор на Рим Флавий Аниций Олибрий, по-късният император на Западната Римска империя, който също е заложник с нея. През 461 г. молбата на източноримския император Лъв I при Гейзерик да освободи жените има успех. Вандалският крал изпраща Плацидия с майка ѝ в Константинопол, сестра ѝ Евдокия трябва да остане още във Вандалското царство.

Плацидия ражда на съпруга си Олибрий през 462 г. в Константинопол дъщерята Аниция Юлиана.

Флавий Аниций Олибрий е издигнат от Рицимер през пролетта на 472 г. за западноримски император и умира след шест месеца. Дъщеря ѝ Аниция Юлиана става една от най-влиятелните личности на Източен и Западен Рим.