Плоскотело живениче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плоскотело живениче
Libellula depressa picellwr praff.jpg
Libellula depressa Picellwr praff.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Odonata Водни кончета
семейство: Libellulidae Плоски водни кончета
род: Libellula
вид: L. depressa Плоскотело живениче
Научно наименование
Уикивидове Libellula depressa
Linnaeus, 1758[1]
плоскотело живениче в Общомедия

Плоскотелото живениче (Libellula depressa от род Libellula и семейство Плоски водни кончета (Libellulidae)) е един от най-разпространените видове водни кончета в Европа и Централна Азия. То е особено лесно отличимо благодарение на четирите си прозрачни крила и плоския си и много широк корем, който при мъжките екземпляри добива светлосин матов оттенък, дължащ се на подобен на восък налеп.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

Водните кончета от този вид имат широки, плоски кореми, които на цвят са кафяви, с жълти петънца в края. При мъжките екземпляри коремът е покрит и със светлосин матов восъчен налеп (терминът за който е ''pruinescence'', ''pruinosity''). Имат две двойки крилца – предни и задни, които в голямата си част са прозрачни, но само в основата си са пигментирани в тъмно. Средният размах на крилата е приблизително 70 mm.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Плоскотелото живениче е разпространено в Централна и Южна Европа, в Централна Азия и Близкия изток. На север местообитанията му се простират до южните части на Шотландия, Швеция и Финландия; среща се и на някои средиземноморски острови като Корсика, Сардиния, Сицилия и Менорка, но ареалът му не достига до африканските брегове.

Видът може да се види в близост до естествени и изкуствени езера. Храни се с много видове по-малки насекоми. Възрастните екземпляри са склонни към миграция и по време на съзряването често могат да бъдат видяни и на по-голямо разстояние от водни басейни.

Поведение и размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Активният период на летене на този вид водни кончета от април до септември, основно през май и юни. Летят бързо и се стрелкат над водата. Мъжките плоскотели живеничета ревниво си пазят територията и се впускат в борба за надмощие с други мъжки от същия вид или от други видове водни кончета, които се случи да срещнат в своята територия.

При появата на женска, мъжкият лети над нея и извършва чифтосването в полет, често за по-малко от минута. Двойката се разделя и женската търси подходящо място, където да снесе яйцата си, обикновено воден басейн с подводна растителност. Снасянето на яйцата отново става в полет, като женската пърха над водата, потапяйки в нея само корема си.

Яйцата се излюпват след 4 – 5 седмици и в състояние на ларви им отнемат 1 – 2 години, за да се развият; точният период зависи от температурата и други условия на средата. Ларвите живеят в тинята на дъното на езерото, заровени в кал почти изцяло – подавайки само главата и очите си. След като метаморфозират от нимфи до възрастни екземпляри (имаго), плоскотелите живеничета претърпяват период на съзряване, когато се отдалечават от водния басейн.

Систематика[редактиране | редактиране на кода]

Видът традиционно се причислява към род Libellula, но съществуват определени доказателства, основани на РНК и ДНК анализи, че видът трябва да бъде причислен към род Ladona (Artiss et al., 2001). Тази промяна на систематиката на вида обаче не е широко приета и в книгите и полевите определители видът продължава да се води към род Libellula.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Libellula depressa“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. указано в: World Odonata List, дата на публикуване: 14 юни 2013, дата: 26 юни 2013