Плъстина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плъстина
Общи данни
Население 682 души[1] (15 юни 2020 г.)
71,5 души/km²
Землище 14,509 km²
Надм. височина 261 m
Пощ. код 7934
Тел. код 060451
МПС код Т
ЕКАТТЕ 56856
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   кмет
Омуртаг
Ешреф Ешрефов
(ДПС)
Кметство
   кмет
Плъстина
Мустафа Мустафов
(ДПС)

Плъстина е село в Североизточна България. То се намира в община Омуртаг, област Търговище.

История[редактиране | редактиране на кода]

По времето на османската власт селото е известно с името „Мутафлар“. Населението е изселническо от Централна Анадола от областта Кония. Селото първо било в местността `казан кьопру`/котелски мост/. Мостът бе направен с цел преминаване на могъщата Османската империя от тогавашна пълноводна река и достигане до област Котел. Поради заразната и смъртоносна болест, която е обхващала големи групи от хора в целия свят “чума” селото се изселило в по-горните части на реката покрай гората, където са намерили извор с питейна вода и са го направили на чешма. Чешмата била центъра на така нареченото село “Мутафлар” , а тя се казва \Коджа Чешме/ в превод на Български “Голяма чешма”. Чешмата и до ден днешен се използва от местното население. Тя е най-пълноводната чешма в окръг от 15км. Там хората са достигнали до изобилие от храна и подходящи места и материали за построяването на традиционните селски къщи от кирпич. По средата на селото минават две реки, от които едната е пълноводна. След дълги години местните са започнали да се занимават със земеделие, с което селото се е сдобило с престижен авторитет из целия регион. Местното население на селото живеят в мир и покой и са много дружелюбни. Въпреки че някои части на селото са известни с враждебните си отношения един към друг, именно затова една от главните улици е наречена “Виетнам махла”. Селото е последното за областта Търговище.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Населението е от турско етническо малцинство и българи мюсюлмани (преселници от Западните Родопи). Хората в селото си живеят в разбирателство, дружелюбно, без никакви признаци на етническа нетърпимост и агресия.

Футболен стадион[редактиране | редактиране на кода]

Аматьорският футболен стадион „Плъстина арена“ се намира край гробището в Карши махла. Направено е с общите усилия на младото и амбициозно население.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]