Понятовски мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Понятовски мост
Most Poniatowskiego
Основни данни
Предназначениеавтомобилен и пешеходен мост
ПресичаВисла
МестоположениеВаршава, Мазовско войводство,  Полша
По-горенСредничови мост
По-доленШвентокшиски мост
Технически данни
Конструкциядъгова
Материалстомана
Обща дължина506 m
Ширина21.40 m
Главен отвор80 m
Брой отвори8
История
Построен6 януари 1914
ПроектантСтефан Шилер
Карта
52.2358° с. ш. 21.0406° и. д.
Местоположение в Полша Варшава
Понятовски мост в Общомедия

Мост „Княз Юзеф Понятовски“ или Понятовски мост (на полски: Most księcia Józefa Poniatowskiego или Most Poniatowskiego) е мостово съоръжение във Варшава, Полша[1].

Първоначално построен между 1904 и 1914 г., мостът е разрушен по време на световните войни, но винаги е възстановяван над Висла, свързвайки кварталите Повѝшле и Прага. Виадуктът му е продължение на булевард Алѐе Йерозолѝмске

История и съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Стоманен и с дължина от 506 m, мостът е проектиран с осем отвора от Стефан Шилер[2]. Строежът е извършен от компаниите Рудзки и Ко. и Фабрика Брони. Екстравагантният проект среща неодобрението на варшавския кмет и на писателя Болеслав Прус, но на 6 януари 1914 г. е открит за експлоатация от руския генерал-губернатор Георгий Скалон под името  „Мост на нашия Милостив Господар Цар Николай II“.  Построен е като „Третия мост“ (на полски: trzeci most) в града и така дълго е наричан от варшавяни. С възстановяването на независимостта на Полша през 1918 г., мостът е преименуван на Юзеф Понятовски и започва да бъде наричан „Понято̀шчак“ (на полски: Poniatoszczak) и до днес.

По време на Първата световна война през 1915 г. отстъпващата руска армия взривява четири от сводовете на моста за да забави преследващите ги германци. След войната Понятовският мост е издигнат отново за пет години, като става свидетел на Майския преврат и на срещата на полския президент Станислав Войчеховски и предводителя на преврата Йозеф Пилсудски. През Втората световна война мостът отново е разрушен от войските на Третия Райх по време на Варшавското въстание (13 септември 1944), този път напълно, като само долните кейове оцеляват.

След края на войната Понятовският мост е възстановен несполучливо само с дървена конструкция, като в следващите години постепенно е реконструиран, но никога не възстановява предвоенната си помпозност, включвала декорации в стил полски ренесанс, ръкотворни балюстради и каменни пейки.

Мостът с реновирани малки кули, 2013.

Между 1963 и 1966 г. мостът е разширен и е добавено трамвайно трасе, а мостът е свързан посредством пътен възел с високоскоростния път Вислострада.[3] По време на ремонтни работи през 1985 – 1990 г. е добавен временен мост в съседство, който през 2000 г. е преустроен и открит под името Швентокшиски мост.

През 2004 г. е започнат нов етап в реконструкцията и модернизацията на моста, включващ нови кули и ново железопътно трасе.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kwiryna Handke: Słownik nazewnictwa Warszawy. Warszawa: Slawistyczny Ośrodek Wydawniczy, 1998, s. 369. ISBN 83-86619-97-X
  2. Encyklopedia Warszawy. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1994, s. 511. ISBN 83-01-08836-2.
  3. "News and views: Called „South snail“ this unusual circuksar shaped approach road to the Poniatowski Bridge crossing the Висла recently came into operation in Warsaw.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Poniatowski Bridge в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​