Поражение от електрически ток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Поражение от електрически ток
Lightning injury.jpg
Поражения, причинени от близко попадение на мълния – леко разклонена червенина, (наричана фигура на Лихтенберг)
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 T75.4
База данни
DiseasesDB
4159
Поражение от електрически ток в Общомедия

Поражение от електрически ток се нарича въздействието върху човешкото тяло, което причинява електрическият ток при протичане през него. Големината на протеклия през тялото ток зависи от приложеното напрежение и от съпротивлението на тялото по пътя на тока. Електрическото съпротивление на човешкото тяло зависи от своя страна от следните фактори:

  1. Големина и продължителност на прилагане на напрежението;
  2. Състояние на кожата на мястото на допиране;
  3. Налягането и повърхността на електродите;
  4. Пътя на тока през тялото.

Фактори, влияещи върху степента на въздействие на електрически ток при преминаването му през организма:

  1. Големина и честота на тока, преминал през тялото на човека.
  2. Продължителност на действието на тока.
  3. Пътят, по който минава тока през тялото.
  4. Състояние на организма в момента на попадането му под напрежение.

Тялото на човека представлява проводник на електрически ток със съпротивление r2=800÷1200 Ω, покрит от всички страни с несъвършен диелектриккожата. Съпротивлението на кожата Z1 и Z3 зависи главно от съпротивлението на епидермиса с дебелина 0,05÷0,2 mm. В него има отверстия за потните канали и за преминаване на космите, което прави този пласт несъвършен диелектрик с променящо се съпротивление от 0 (при пробив) до 10÷100 kΩ. Пробивът на кожата става по въздуха на мястото отверстията при U > 250 V или по стените на отверстията при U ≤ 250 V.

Стойностите на токовете показани долу съответстват на всяко напрежение което е достатъчно голямо да преодолее съпротивлението на повърхностния слой на кожата и други телесни структури.

Степени на електропоражение при протичане на ток през човека в продължение на 1s:

Ih < 0,05 mA – „Безопасен“ ток за човека.

Ih = 0,6 – 1,5 mA – Усещане на протичащия ток през човека. Леко затопляне на живата тъкан.

Ih = 1,5 – 10 mA – Изтръпване на крайниците, съкращаване на мускулите, повишаване на артериалното налягане. Възможно е самостоятелно отделяне на човека от тоководещите части (отпускащ ток).

Ih = 10 – 20 mA – Предизвиква рязко съкращаване на мускулите, болезнено треперене на крайниците и тялото. Не е възможно самостоятелно отделяне на човека от тоководещите части (неотпускащ ток).

Ih = 20 – 100 mA – Силно затруднени дихателни движения, загубване на съзнание и рефлекси, прекратяване на дишането и сърдечната дейност. Настъпва клинична смърт.

Ih = 100 – 5000 mA – Предизвикват неконтролируеми хаотични съкращения на сърдечния мускул, наречени фибрилация на сърцето, нарушаване и прекратяване на кръвообръщението, спиране на дишането. Настъпва смърт.

Ih > 5000 mA – Парализиране на сърцето и дихателните органи, тежки външни и вътрешни изгаряния, смърт.

Смърт може да последва при всяко поражение от електрически ток при достатъчна големина на тока и продължителност на въздействие. Малки токове (40 – 700 mA) често предизвикват фибрилация на сърцето, което е обратимо с дефибрилатор, но големи токове (по-големи от 1 A) предизвикват трайно увреждане чрез изгаряне и клетъчни увреждания. Сърцето най-много се уврежда от токови удари след това е мозъка. Жените са по-чувствителни към макрошокове отколкото мъжете, но мъжете са еднакво чувствителни към микрошокове.

В САЩ се прилага смъртно наказание чрез пропускане на силен електрически ток (на английски: electrocution) през човешкото тяло, като осъденият е привързан към електрически стол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

www.emedicinehealth.com