Направо към съдържанието

По море със Снарк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
По море със Снарк
The Cruise of the Snark
АвторДжек Лондон
Първо издание
САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрповест

„По море със Снарк“ (на английски: The Cruise of the Snark) е автобиографична пътеписна книга на американския писател Джек Лондон от 1911 година.

В нея той описва мореплаванията си през 1907 г., когато пътува из южната част на Тихия океан в своя кеч[1] „Снарк“.

Подготовка[редактиране | редактиране на кода]

Заедно с писателя е жена му Чармиън Лондон, както и неголям екипаж. Джек Лондон се самообучава в небесната навигация, за да се ориентира в пътуването си по звездите, и овладява основните положения в мореходството и устройството на корабите, за да може да завърши приключенията си. Посещава някои екзотични места, включително Соломоновите и Хавайските острови, и личните му разкази предават впечатленията от тези далечни спрямо Запада места в началото на 20 век.

През 1906 г. Джек Лондон започва да строи яхта, дълга 45 фута, на която да извърши околосветско пътешествие, и която да го изкара 7 години. Яхтата получава името си от поемата „На лов за Снарк“ на Луис Карол. Има 2 мачти и е дълга 43 фута по водната линия. Лондон твърди, че е изхарчил 30 000 долара за построяването на съда. Главно разчита на силата на ветрилата му, но има и помощен двигател със 70 конски сили. Има и спасителна лодка.

След дълги отлагания, Джак и Чармиън Лондон, заедно с малък екипаж, отплават от Сан Франциско на 23 април 1907 г., с цел Южния Пасифик.

Посетени места[редактиране | редактиране на кода]

Някои от местата, посетени от „Снарк“, са следните.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кеч (на английски: ketch) е тип двумачтов ветроходен съд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Cruise of the Snark в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​