Направо към съдържанието

Председател (президент) на Републиката

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Председател (президент) на Републиката е длъжността на държавния глава на България в периода от 3 април 1990 до 22 януари 1992 г.

Официалното название е председател (президент) на Народна република България – до преименуването на държавата на 15 ноември 1990 г., и председател (президент) на Република България – след това.

За времето на мандата на председателя (президента) се избира също и заместник-председател (заместник-президент) на Републиката. При смърт на титуляра или невъзможност да изпълнява задълженията си постът се поема от неговия заместник.

Първият председател (президент) е Петър Младенов, заемал поста между 3 април и 6 юли 1990 г. При избора му не е избран заместник-председател (заместник-президент) на Републиката. Напуска длъжността по собствено желание.

След неговата оставка длъжността остава вакантна поради факта, че след закриването на Държавния съвет на 3 април дотогавашния Първи заместник-председател на Държавния съвет Ангел Димитров и Заместник-председателя на Държавния съвет Васил Мръчков не са избрани за заместник-председатели (заместник-президент) на Републиката, изпълняващи длъжността (в качеството им на председатели на Народното събрание) са последователно Станко Тодоров (председател на IX народно събрание) и Николай Тодоров (председател на VII велико народно събрание).

В периода от 1 август 1990 до 22 януари 1992 г. председател (президент) на Републиката е д-р Желю Желев, а заместник-председател (заместник-президент) на Републиката е ген. Атанас Семерджиев.

За краткия период на нейното съществуване длъжността е заемана от 2 души по избор и от 2 души служебно, при подадена оставка от титуляр (в качеството им на председатели (последователно) на Народното събрание).

История[редактиране | редактиране на кода]

Постът е създаден с промените в Конституцията на Народна република България от 3 април 1990 г. Дотогава колективен държавен глава на страната е Държавният съвет, представляван от своя председател.

С приемането на Конституцията на Република България на 12 юли 1991 г. тази длъжност е заменена с президент на Република България, заета от 22 януари 1992 г., след избирането на президент на първите президентски избори от 12 и 19 януари 1992 г.

Избиране/освобождаване[редактиране | редактиране на кода]

След измененията в Конституцията от 3 април 1990 г. председател (президент) на Републиката се избира и освобождава от длъжност от Народното събрание (чл. 78 и чл. 91). Председателят (президентът) се избира от Народното събрание с мнозинство 2/3 от присъстващите за срок до края на мандата на Народното събрание, което ще приеме новата Конституция.

Той може да бъде освободен предсрочно с решение на Народното събрание по предложение най-малко на 1/3 от народните представители (чл. 97).

Ограничения[редактиране | редактиране на кода]

Председателят (президентът) на Републиката и заместник-председателят (заместник-президентът) не могат да изпълняват други ръководни държавни, политически, обществени и стопански функции, да бъдат народни представители и членове на ръководството на партия. (чл. 95, ал. 2).

Председатели (президенти)[редактиране | редактиране на кода]

Председател (президент) Портрет Мандат Партия до избора
Дати Дни
1 Петър Младенов 3 април 1990 – 6 юли 1990 94 Българска социалистическа партия
2 изпълняващ длъжността
Станко Тодоров
6 юли 1990 – 17 юли 1990 11 Българска социалистическа партия
3 изпълняващ длъжността
Николай Тодоров
17 юли 1990 – 1 август 1990 15 Българска социалистическа партия
4 Желю Желев 1 август 1990 – 22 януари 1992 539 Съюз на демократичните сили

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]