Преподобна Стойна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Преподобна Стойна
българска ясновидка
Родена: 9 септември 1883 г.
Починала: 22 декември 1933 г. (50 г.)

Стойна Димитрова, известна като Преподобна Стойна или Стойна калугерята е българска ясновидка и лечителка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско, тогава в Османската империя, днес в Гърция. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. След това се появяват ясновидските и лечителските и способности. Докато навърши 16 години, тя прекарва в пълно уединение в отделна стая. Когато навършва тази възраст, ѝ се явява насън св. Георги, който ѝ казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило. С помощта на съседите, тъй като семейството ѝ е бедно, в двора на това място се построява малък параклис, където Стойна живее до 1913 година. Прозвището си получава от съселяните си заради аскетичния начин на живот. Преподобна Стойна предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ и изцерение.

След Междусъюзническата война цялото и семейство се преселва в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма „Св. Георги“ в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 г. в пост и молитва. До смъртта на Преподобна Стойна много хора идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед, като по този начин изразяват почитта си към ясновидката, която са смятали за светица. Тя не е канонизирана от Българската православна църква.

Преподобна Стойна е погребана в двора на черквата „Св. Георги“ в село Златолист, където е оформен малък мемориал. Тя е сочена като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. След смъртта ѝ сестрината ѝ дъщеря и няколко жени, живели край нея, описват живота ѝ. Спомените са публикувани през 1986 година на страниците на списание „Български фолклор“.[1]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

  • Преподобна Стойна. Филм – импресия на РТЦ – Благоевград (1998)
  • Фар за душите ни. Режисьор: Стилиян Иванов, Оператор: Мирослав Евдосиев (2007)
  • Ничия Земя. Филм – Нова Телевизия, Епизод 61. Автор: Даниела Тренчева (2015)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия Пирински край. Том 2, Благоевград, 1999, стр.292.
     Портал „Македония“         Портал „Македония