Направо към съдържанието

Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“
Информация
СедалищеЛовеч, Република България
Основаване15 февруари 1950 г.
ДиректорИво Райнов
Карта Местоположение в Ловеч
Сайтezikova-lovech.eu

Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I е средно училище в град Ловеч.

На 10 декември 1881 г. американският протестантски мисионер Rev. D.C. Challis основава Американското (основно) девическо училище в Ловеч, което се превръща в прогимназия, а след това в гимназия (Американски колеж) с пансион, закрит през 1948 г. На 15 февруари 1950 г. се открива Средното училище за чужди езици (СУЧЕ) – първата и най-стара езикова гимназия в най-новата история на България, с 3 отдела: френски (през 1958 г. преместен във Варна), немски и английски (през 1956 г. преместен в София). На 1 септември 1984 г. се възстановява отново английският отдел, на 1 септември 1986 г. – френският отдел, а от 1998 г. училището се нарича Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I“. От 15 септември 2016 г. с наредба на Министерството на образованието училището вече е с ново име – Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“.

Възпитаници на училището са Нора Ананиева, Бриго Аспарухов[1], Нели Куцкова[2], Иван Драшков[3], Симеон Дянков[4], Иван Бенчев[5], Владо Даверов[6] и други.

Понастоящем директор на гимназията е Иво Райнов, който заема този пост през 2024 г.

Сред традициите на училището са тридневния фестивал в театралния салон на училището, който се организира всяка година малко преди настъпването на пролетта.

Празникът на училището е на 16 април. Отбелязва се чрез тържествена вечер в театъра последвана от пиесата на завършващия випуск, изпълнена от драматичния състав „Димитър Димов“ към езиковата гимназия.

Преди изпращането на завършващия випуск се организира „Бягството“. Преди, когато всички ученици са живеели в пансионите и излизането от училищната територия е било забранено, учениците са „бягали“ и са обирали цветята в градините в града, за да могат да ги подарят на абитуриентите на сутринта. Днес в името на традицията учениците се събират в нощта преди изпращането на белия паметник в парка „Стратеш“ и за последно цялото училище купонясва заедно.

През 1988 година се снима филмът „Вчера“, разказващ за живота на училището, по сценарий на Владо Даверов, бивш възпитаник на ЕГ. Кулминационният момент във филма – изпълняването на клетвата, свързан със стар известен обичай за кръвните братя, се превръща в традиция за учениците. Песента „Клетва“ на Кирил Маричков от музиката към филма се превръща в неофициален химн на гимназията. С нея завърша всеки клуб, всеки фест, всяко бягство, всяко изпращане.

Повечето преподаватели в училището са бивши възпитаници на гимназията. Езиковата гимназия има свой ученически парламент, в който участват всички ученици от училището. Те се разделят на първа, втора, трета група и група „Вестник“. Събития около обществения живот на училището се организират от упълномощената за това група. Председателят води заседанията и задава темите и въпросите, той представлява ученическото тяло пред училищното настоятелство и съвета. Всяка група има председател, който разпределя дейностите около изпълнението на задачите. Група „Вестник“ издава училищния вестник „ЕГпрес“. Гимназията е известна със своя подкаст „Традицията след нас“, където се канят учители, които разказват интересни моменти от своя живот, споделят доста интересни случки, дават съвети и разкриват себе си.