Пътят на кецала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Участници в експедиция 2007 на палатков лагер, Испания.

Пътят на кецала е проект, създаден от испанския приключенец Мигел де ла Куадра-Салседо под патронажа на краля на Кралство Испания Хуан Карлос I, под егидата на Европейския съюз и ЮНЕСКО.

Експедицията включва пътуване с културна и приключенска цел с продължителност от един месец и половина. Първият етап се провежда в различни страни от Латинска Америка, а вторият в Испания. Участниците са на 16 и 17 години и броят им е около 300. Държавите, които могат да изпратят свой представител са 54: Испания, всички страни от Северна и Южна Америка, страните от Европейския съюз и страни като Мароко, Китай, Филипините и др. Процесът на кандидатстване се провежда чрез посолствата на Кралство Испания.

Програмата е създадена през 1979 г. по предложение на испанския крал Хуан Карлос I и Симеон Сакскобургготски. Основната цел е опознаването на ибероамериканската история и култура чрез посещения на забележителности и музеи, преходи, палаткови лагери и конференции по време на пътуването. Всяка година испанската телевизия TVE2 излъчва серия предавания за експедицията.

Съдържание на програмата[редактиране | редактиране на кода]

До 1992 името на програмата е „Приключение '92“, като главната цел е честването на 500-годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г. От 1993 заглавието става „Пътят на кецала“.

Всяка година фокусът на експедицията се поставя върху отделен аспект на латиноамериканската и испанската култура, следвайки пътя на значими исторически личности, изследвайки местни цивилизации и природни феномени и срещайки лектори от ранга на Камило Хосе Села, Марио Варгас Льоса, Емилио Бутрагеньо, Педро Дуке, Хулио Иглесиас, Хосе Луис Родригес Сапатеро, Фидел Кастро, Алберто Фухимори, Алан Гарсия и Папа Йоан Павел II. Всяка година експедицията е приемана на аудиенция при крал Хуан Карлос I.

преход в Панама, 2007 г.
участници в експедиция 2011, Перу

От 1979 г. насам „Пътят на Кецала“ е посетил световноизвестни забележителности като река Амазонка, водопадите Игуасу (Аржентина/Бразилия) и Анхел (Венецуела), Мачу Пикчу, Куско, знаците в Наска, вулканът Котопакси, езерото Титикака (Перу), Чичен Ица, Теотихуакан (Мексико) и много други. Поставя се акцент върху изследванията на преколумбийски цивилизации като маи, инки, ацтеки, мапуче и др.

Пътят на кецала в България[редактиране | редактиране на кода]

България участва в програмата от 2008 г., като конкурсът за избиране на представителя се провежда от Културния отдел към Посолството на Кралство Испания. Изискванията са участникът да говори испански, да изготви оригинален исторически, литературен, артистичен или музикален проект по зададени теми и да се яви на интервю.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ruta_Quetzal в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​