РБУ-12000

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
РБУ-12000
(„Удав“)
Рбу-12000.jpg
Стрелба с РБУ-12000 („Удав“) по време на изпитанията на ТАКРБаку“, 1987 г.
Обща информация
На въоръжение в Съюз на Съветските Социалистически Републики Съюз на Съветските Социалистически Републики
Военноморски флот на Русия Русия
Производител НПО „СПЛАВ“, Съюз на Съветските Социалистически Републики Съюз на Съветските Социалистически Републики
Технически данни
Калибър, mm 300, 10 ствола
Тегло (бойно) 6200
Зареждане реактивни снаряди 111СГ, реактивни дълбочинни бомби 111СЗ и реактивни снаряди за създаване на смущения 111SO
Далекобойност, km 3, дълбочина на поразяване на целта: до 600 м

РБУ-12000, шифър „Удав“ (на български: Боа) е съветски реактивен комплекс за противоторпедна защита. Представлява реактивен бомбомет със стационарна насочвана по две плоскости пускова установка с десет радиално разположени ствола. Предназначен е за унищожаване на подводните лодки и атакуващите торпеда на противника. Може да се използва за поразяване на подводни диверсионни сили и средства. Състои на въоръжение във ВМФ на Руската Федерация.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Един залп на комплекса „Удав-1М“ с вероятност 0,9 осигурява срив на атака от правонасочено торпедо и с вероятност 0,76 – от самонасочващи се торпеда. Тази висока ефективност на комплекса се осигурява от поставянето по траекторията на движение на торпедата на няколко „дрейфуващи завеси“, създавани с различни типове реактивни снаряди.

Реализираният в комплекса способ за програмирана автоматична стрелба с реактивни снаряди с различно предназначение осигурява създаването на високоефективна ешелонирана система за защита на корабите от атакуващи торпеда. Особеност на комплекса е това, че в един залп се провежда пуск на различни типове реактивни снаряди на определената за тях далечина. Първият рубеж на отбрана се формира от два снаряда – примамки, с помощта на които се пускат фалшиви цели. При прихващане на лъжливата цел торпедото се отклонява от атакуващата траектория и преследва фалшивата цел до пълното спиране на своя двигател. При „пробив“ на първия ешелон на защита на кораба торпедото се посреща от „дрейфуващо“ минно поле, поставено от снарядите-заградители. Преминаването на торпедото през зоната на поразяване на снаряда-заградител води до неговото разрушение. При пробив на първия и втория ешелон на защити на кораба се произвежда залп с дълбочинни снаряди на „месо“.

Състав на комплекса: реактивни снаряди (примамка и заградително-дълбочинен), пускова установка, устройство за презареждане, прибори за управление на стрелбата.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Носи се от следните типове кораби:

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „РБУ-12000“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.