Равнища

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Равнища
Ravnishta 2.jpg
Общи данни
Население 225 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 4,15 km²
Надм. височина 733 m
Пощ. код 4955
Тел. код 03032
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 61176
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   - кмет
Мадан
Фахри Молайсенов
(ДПС)
Равнища в Общомедия

Равнища е село в Южна България. То се намира в община Мадан, област Смолян.

От година на година хората се изменят към по-лошо. Докато някои хора се радват от новата инфраструктура, други се оплакват от далечината на някои обекти. Младото поколение създава добри условия за развитието на водния туризъм,въпреки че имат наклонноста да изхвърлят бъдещото население в джобовете си. Хората са непоносими затова селото си няма ходжа(имам).Дори касетката която призовава населението за петкратния намаз тръгва да бяга. Пред нашите журналисти казва че не може да ги търпи. Поради липсата на заведения и ресторанти в района на селото жителите на селото правят своите събирания на единственото място което може да се нарече място за събирания - магазина.Въпреки че има опасност от наводнения, си остава класика в жанра.

Въпреки неразбирателството на съселяните и оплакванията от шума на бъгитата в селото се провежда ежегоден курбан(тази година не беше от най-успешните,имаше още какво да се желае)

Футболния отбор на селото участва за втора година във футболните турнири на село Търън по повод празника на селото и Купата на кмета. Тази година шукер на сейбията стигнаха до полуфинали.


География[редактиране | редактиране на кода]

Село Равнища се намира в планински район,на 7км от град Мадан и 5 км от село Търън. Заради доброто си местоположение (най-доброто в това село) има непрекъснати транспортни линии към Смолян и Мадан.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на селото изповядват исляма и са помаци. Населението се причислява към Средногорския джемаат, но има хора които предпочитат да отслужат своята молитва в село Търън.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]