Студена (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Студена.

Студена
Общи данни
Население 170 души[1] (15 юни 2020 г.)
25,8 души/km²
Землище 7,478 km²
Надм. височина 963 m
Пощ. код 4932
Тел. код 03035
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 70041
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   кмет
Мадан
Фахри Молайсенов
(ДПС)

Студена е село в Южна България. То се намира в община Мадан, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Студена се намира в планински район. Заобиколено е от дъбови, букови и борови гори. Разположено е изцяло по планински склон и разделено на три части – махали.

История[редактиране | редактиране на кода]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на село Студена изповядват Ислям. Те са мюсюлмани с български произход или така наречените българо-мохамедани. В селото има собствена малка джамия, наричана „мечит“ (на арабски джамия е „мазджит“ или „мазгит“), където мъжете ходят да се молят ежедневно, а жените посещават само по празници или през месец Рамадан. Жените не е желателно да се молят в него всеки ден, за това те се молят вкъщи. Изграждането на сгради с цел религиозна дейност в повечето случаи става чрез събиране на помощи от населението. Всеки помага с каквото може – тези, които нямат възможност да помогнат финансово, даряват дрехи или други домашни предмети, които се разпродават на ежегоден търг сред населението на селото.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Селото разполага с медицински център и лекар, който живее там и е на разположение през цялото време. В селото има детска градина и начално училище, които вече не функционират, поради липсата на достатъчно деца. Обучението вече става в съседното село, като децата се превозват всяка сутрин с училищни автобуси. Работи кметството в селото, където населението може да се обръща за решаването на всякакви проблеми и спорове. Запазено е и кметството на селото, където жителите могат да получат съдействие по различни въпроси и административни услуги.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Сред ежегодните събития е провежданият в селото курбан. Със съдействието на цялото население, както и с помощта на дарения, всяка година в селото се събират средства за провеждането на курбана. За постоянните жители на селото това е най-голямото събитие за годината, тъй като тогава могат да се видят с близки и роднини, които са дошли специално да ги уважат. Идват гости и от съседните села, както и от общинските институции.

Често курбанът се е използвал и за набиране на дарения, чрез търгове на дарени стоки или чрез директно събиране на средства, за подпомагане дейността на джамията или за други планирани подобрения по инфраструктурата.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Основната прехрана на населението, както и повечето села в региона, си остава собствената продукция, а именно: боб, картофи и други култури, които жителите си отглеждат. Всяко семейство си има собствена крава и товарно животно – кон, муле или магаре. В последно време поради застаряване на населението и отсъствието на по-младите хора, много семейства се отказват от отглеждането на животни и обработването на земята. Все повече земи остават пустеещи и с годините се залесяват по естествен път.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]