Разсолник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разсолник по ленинградски

Разсолник (на руски: Рассольник) е вид руска супа, популярна и в Беларус, Украйна и други страни от Източна и Централна Европа.

Представлява сварен месен бульон, към който се добавят разсол от кисели краставички, самите краставички и други запържени зеленчуци, които се досваряват.

В Русия разсол наричат сокът от стерилизирани краставички, туршии и други подобни. Затова тази супа се нарича разсолник, тъй като към нея се добавя разсол.

В зависимост от използваното месо, разсолникът може да е пилешки, телешки, свински и т.н. В Русия най-често ползвано е говеждото и пилешко месо.

Съществуват варианти за подобна супа и без месо, но постния вариант в Русия не се приема за 'разсолник'. Дори съществува шеговит израз за 'постен разсолник', като символ за нещо несъществуващо или противоречиво, какъвто е българския израз 'дървено желязо'.

Български разсол[редактиране | редактиране на кода]

Българското ястие със сходно име 'разсол' се различава от руското.

В България 'разсол' се нарича вид сос, който се получава при смесване на бульон от сварено месо, което се допича във фурна, като към него се добавя сол, червен пипер, а понякога доматен сок, брашно и още мазнина (растителна или животинска). Има и рецепти, според които се добавят и зеленчуци, но в минимални количества, надробени на ситно, или пасирани, след предварително сваряване.

В Русия, Беларус и Украйна, разсолник обичайно се приема за месна супа, в която се поставят запържени зеленчуци и подправки, като се овкусява с киселина от бульона на стерилизирани краставички и/или друг вид кисела туршия. В някои фолклорни области също наричат по този начин сока от различни стерилизации и туршии (сок от стерилизирани чушки, туршии с краставички, зеле, моркови и др.)

С рядка употреба думата „разсол“ се ползва за обозначаване на осолена вода (саламура) за съхраняване на бяло сирене. В някои области, в които се използва тази дума, ползват варианти, за обозначаване на качества, примерно „сирене пресносол“ (в недостатъчно осолена саламура, но и недоузряло, твърде меко, или леко вкиснато сирене).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]