Ракшастал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сателитна снимка на езерото Ракшастал (вляво) и Манасаровар

Ракшастал е високопланинско езеро в Тибет, Китай.

География[редактиране | редактиране на кода]

Водната площ на езерото е 250 km². Разположено е на 4575 m. надморска височина на запад от езерото Манасаровар и връх Кайлаш. Намира се в непосредствена близост до езерото Манасаровар, свързва ги каналът Ганга-Чу, дълъг приблизително 10 km.[1]

Геологията подчертава необикновеността на езерото. Водите на Ракшастал и Манасаровар са запречена част от древния океан Тетис, почти напълно източен от издигането на Хималаите по времето на Хималайската орогенеза (Хималайския релефо-образувателен цикъл)[1].

Религиозно значение[редактиране | редактиране на кода]

Името на езерото буквално означава „езеро на демона“ (от санскритски: राक्षस ताल). В индуизма го наричат Ракшастал – езерото на демоните, тъй като било населявано от хищни индуистки духове. Неговият полумесец се смята за по-тъмен и мрачен от свещеното езеро Манасаровар наблизо, чийто кръг отразява слънцето. Твърди се, че е измъчвано от ветрове и плаващи ледове и че почива над потънали планини. Някога водите му били тъмна отрова. Само че златна риба, която по случайност напуснала Манасаровар, издълбала канала Ганга–Чу до Ракшастал и по него слънчевото езеро нахлуло в черното и изкупило греховете му. За това, за посветения, лунните води на Ракшастал се превръщат в тъмното допълнение и духовното осъществяване на Манасаровар. Поклонниците избягват езерото[1].

Един-единствен манастир, разрушен по времето на Културната революция в Китай от 1959 г., е дръзнал да приближи бреговете му[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Колин Таброн, „Към една планина в Тибет“, издателство Вакон 2012 г.