Раличево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Раличево
Общи данни
Население 202 души[1] (15 юни 2020 г.)
Землище  – [2] km²
Надм. височина 504 m
Пощ. код 6965
Тел. код 03646
МПС код К
ЕКАТТЕ 62178
Администрация
Държава България
Област Кърджали
Община
   кмет
Крумовград
Себихан Мехмед
(ДПС)
Кметство
   кмет
Керим Халилефенди (ДПС)

Раличево е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали. Отстои на 23 км югозападно от Крумовград, на 42 км югоизточно от Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Раличево се намира в планински район. Разположено е в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 500 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. Раличево се намира само на около 20 км от държавната граница с Гърция. [3]Селото има три махали - Раличево, Дорковци и Зидари.

История[редактиране | редактиране на кода]

Не се знае точно кога е създадено селото. Твърди се, че е бил създаден от Рахман Ходжа (турското наименование на селото е Рахман Ходжа Кою). Със сигурност е бил създаден преди повече от 200 години по време на османското владичество. Първите заселници на селото вероятно идват от околностите на Кония и Караман(дн. Турция)

Балканските войни[редактиране | редактиране на кода]

По време на балканските войни повечето от жителите на селото бягат в Гюмюрджина. Има 1 убит от селото и 2 къщи са опожарени. След създаването на Гюмюрджинската република, те се връщат обратно в селото.

След балканските войни[редактиране | редактиране на кода]

След разпадането на Гюмюрджинската република, селото влиза в контрола на България. Преименува се като село Раличево. Има трима от селото, които са воювали в Първата световна война за Османската империя.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на селото според ГРАО е 202 души, но повечето жители на селото са се преместили в Турция и в някои европейски страни. Днес в селото живеят около 60 души.

Религия и етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Всички жители на селото са сунитски мюсюлмани с турски етнически произход. В селото има и месджид (малка джамия).

Образование и здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

Най-близките училище и читалище се намират в село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена отново там - на територията на селото има един общопрактикуващ лекар. Детска градина, средно училище и многопрофилна болница ще намерите в общинския град.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Раличево е разположено в землището на село Гривка
  3. село Раличево. //
  4. с. Раличево. //