Рамберто I Малатеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рамберто I Малатеста
Граф на Гиаджоло
Роден
1302 г.
Починал
1367 г. (65 г.)
Управление
ПредшественикУберто Малатеста
НаследникНиколо I Малатеста
Герб
Семейство
РодМалатеста
БащаУберто Малатеста
Майка... Гуиди
Братя/сестриняма
СъпругаКасандра дела Фаджола
ДецаНиколо I
Франческо
Маргерита
Изота
Извънбр.:
Антонио
Галанте

Рамберто I Малатеста, наречен „Графчето на Гиаджоло“ (на италиански: Ramberto I Malatesta contino di Ghiaggiolo; * 1302, † 1367) е италиански кондотиер, граф на Гиаджоло.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е единственото дете на Уберто Малатеста (* ок. 1270, † 1324), кондотиер, политик и граф на Гиаджоло, и на дъщерята на графа на Довадола Руджеро Гуиди.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Известен е като Графчето на Гиаджоло поради малкия си ръст. Прекарва живота си като кондотиер и се опитва постоянно да навреди на роднините си в Римини.

Въпреки че е гибелин, той служи на Църквата, когато кардинал Бертрандо дел Поджето принуждава Ферантино да остави господството на Римини свободно за папата.

Той се сражава под стените на Ферара през 1333 г. и, победен, се спасява, като преплува река По.

След като впоследствие се присъединява към враговете на Църквата, помага на семейство Орделафи да си върне Форли и кара Чезена да се разбунтува, като става неин подест. Възниква антагонизъм между него и Франческо Орделафи, капитан на народа от Чезена, и докато Рамберто помага на семейство Есте, той го лишава от длъжност. Рамберто си отмъщава, като нахлува в територията на Форли, на която нанася сериозни щети, след което обсажда замъка Валдиноче и го щурмува, убивайки двама от Манфреди, които господстват в него. Но през 1336 г. Франческо Орделафи го отнема обратно от него.

Той получава господството на Валдопио със земите на Монтеротондо и Порцантико през 1338 г. от тези, които ги притежават, защото ги е защитил срещу тиранина на Форли.

На заплатата е на Флорентинската република срещу Мастино дела Скала и след това се бие срещу пизанците.

За неговата доблест Флоренция му дава правото на подчинение през 1350 г. и му помага да си върне крепостта Радиколи, която му е била отнета от графовете на Гуиди през 1351 г.

Трябва да се бие срещу Лодовико Орделафи, когото му е отнел замъка в Графство Гиаджоло. Флоренция не може да му помогне, защото е заплашена от Джовани Виксонти, архиепископ на Милано. Той предлага услугите си на кардинал Еджидио Алборноз и с него води война срещу Орделафи и Малатеста. Той напразно се опитва да окупира Римини след поражението на Галеото Малатеста при Падерно и завладява Сантарканджело, Верукио и други замъци.

През 1356 г. отново вдига оръжие срещу Франческо Орделафи, си връща Кусерколе и други места, но един ден, когато отива към Чезена, е нападнат и изгонен от смелата съпруга на Орделафи, известна като Чиа. Той си връща Гиаджоло чрез измама и успява да си върне двамата сина, които са пленени от нея.

През 1360 г. е затворен от синовете си в подземие, където остава в продължение на много години и може би до 1367 г., тъй като през тази година дарява Графство Гиаджиоло на сина си Николо.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

∞ за Касандра дела Фаджола, с която има двама сина и две дъщери:

  • Николо I Малатеста († 1374), кондотиер, ∞ за Виери де Медичи, от която има двама сина
  • Франческо Малатеста
  • Маргарита Малатеста, ∞ за Пацино Строци
  • Изота Малатеста († 1363), ∞ за Матео Бианкети

Има и двама извънбрачни синове:

  • Антонио Малатеста
  • Галанте Малатеста († 1423).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ammirato Scipione. Storie fiorentine. Firenze. 1647;
  • F. G. Battaglini. Memorie storiche di Rimini e dei suoi signori. Lelio della Volpe, Rimini, 1789;
  • Paolo Bonoli. Istoria della città di Forlì. Forlì, 1661;
  • Zazzeri Raimondo. Storia di Cesena fino al Valentino. Tipografia, Vignuzzi, 1889.
  • Zazzeri Raimondo. Storia di Cesena. Tipografia Vignuzzi, Cesena, 1891.
  • Pompeo Litta, Famiglie celebri d'Italia. Malatesta di Rimini, Torino, 1835
  • Pompeo Litta, Famiglie celebri d'Italia. Malatesta di Rimini, Torino, 1835, Tav. XVII
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ramberto I Malatesta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​