Република Пиза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пизанската република или Република Пиза (на италиански: Repubblica di Pisa) е град-държава в Италия, който съществува през годините 1085-1406-а, а след това и през 1494-1509-а.

Републиката в Пиза става първата военноморска италийска сила в XI-XII век, установявайки контрол над Корсика и Сардиния и основавайки търговски колонии в почти всички големи пристанища на Средиземно море. Силата на Пиза е в посредничеството между Леванта, Византия и испанските държави. Този период е на разцвет на изкуството в Пиза, особено на архитектурата.

След съкрушителното поражение от 1284 г. от Република Генуа в битката при Мелория, Пизанската република е отстранена от главните средиземноморски пазари за сметка на съседната Генуа. Това води до упадък на републиката, за което допринася и неуспеха на гибелините във войните с гелфите от Тоскана. През 1406 г. Пиза е завладяна от Флоренция. В началото на италианските войни през 1494 г. избухва градско въстание и републиката обявява независимостта си, но през 1509 г. след месеци на обсадата, Пиза капитулира пред численото преимущество на военните сили на Флоренция. През 1569 г. градът става част от Великото херцогство Тоскана.

Източници[редактиране | редактиране на кода]