Бояна (резиденция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Резиденция Бояна)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бояна.

Изглед от Копитото: Дом 2 (отляво) и Дом 1 (отдясно)

Резиденция „Бояна“ е архитектурно-парков комплекс, служещ за официална резиденция на президента, вицепрезидента и правителството на Република България‎. Намира се в столицата София, квартал „Бояна“, откъдето носи името си. Районът, с площ около 60 хектара, е под държавна охрана, с контролиран ограничен достъп за външни лица.

Изглед към парка

История[редактиране | редактиране на кода]

Създадена е през 1974 година като представителен комплекс за Държавния съвет на НРБ. Мястото е избрано близо до 3 важни пътни артерии на столицата – булевардите „България“ (построен специално за бърза връзка с центъра на града), „Александър Пушкин“ и „Братя Бъкстон“.

В конгресната зала на пленум на ЦК на БКП е взето историческото решение за снемане на Тодор Живков от партийните (после и държавни) постове на 10 ноември 1989 г.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Резиденцията е разположена на 10 километра южно от центъра на София. Районът е ограден от следните улици (от север по часовниковата стрелка): Околовръстен път, ул. „Даскал Стоян Попандреев“, бул. „Александър Пушкин“, улиците „Симеон Радев“, „Габровница“, „Витошко лале“.

Намира се в подножието на Витоша. Заобиколена е от обширен вътрешен парк с водни каскади, езера и редки видове растения. През района протича Перловска река, отделяща сегашната резиденция (Дом № 2) от останалата му част.

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

  • Дом № 1 – най-представителната сграда, бивша резиденция на Държавния съвет, приютява Националния исторически музей от 1998 г.;
  • Дом № 2 – и служи като жилищно-хотелски комплекс, обслужващ българското правителство;
  • домове №№ 3 – 8 – вили и помощни сгради, обслужващи висшите български институции[1].

В резиденцията са отсядали редица високопоставени гости, държавни и правителствени делегации. С оглед да облекчи разходите за издръжка комплексът понастоящем предлага настаняване в хотелската част на индивидуални гости и организирани групи. Разполага с конферентен център с различни по размер зали, най-голямата от които е със 150 места[2].

Част от лапидариума на НИМ

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Резиденция Бояна – в atrium-see.eu
  2. Резиденция Бояна – в booking.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]