Резолюция 61 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 61
Дата: 4 ноември 1948 г.
Заседание: 377
Код: S/1070 (1948) (Документ)

Вот: Symbol support vote.svg 9 Symbol neutral vote.svg 1 Symbol oppose vote.svg 1
Предмет: Палестинският въпрос
Резултат: Приета

Съветът за сигурност в състав от 1948 г.:
постоянни членове:

Република Китай ROC Франция FRA Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия GBR Съединени американски щати USA  USSR

непостоянни членове:
Аржентина ARG Белгия BEL Канада CAN
Колумбия COL Сирия SYR  UkSSR
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 61 на Съвета за сигурност на ООН е приета с мнозинство на 4 ноември 1948 г. по повод Палестинския въпрос. Постановява, че примирието, установено с Резолюция 54, остава в сила до постигането на мирно уреждане на ситуацията в Палестина. С Резолюция 61 Съветът за сигурност постановява и оттегляне на въоръжените сили в областта на позициите им от 14 октомври 1948 г. и упълномощава изпълняващия длъжността Посредник на ООН за Палестина да начертае временни демаркационни линии, отвъд които придвижването на въоръжени сили да бъде забранено. Съветът постановява, че посредством преговори между страните ще бъдат определени границите на неутрални зони, а ако това не се случи, тези зони да бъдат определени от посредника за Палестина.

Резолюция 61 назначава и петчленен комитет от представители на постоянните членове на Съвета за сигурно плюс Белгия и Колумбия, който комитет да оказва съдействие на посредника за Палестина.

Резолюцията е приета с мнозинство от 9 гласа, като един от членовете на съвета - Украинската ССР - гласува против, а представителят на СССР - с въздържал се.