Риби трион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Риби трион
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Трионообразни (Rhinopristiformes)
семейство:Риби трион (Pristidae)
Научно наименование
Bonaparte, 1838
Обхват на вкаменелости
Риби трион в Общомедия
[ редактиране ]

Рибите трион[1] (Pristidae) са семейство от хрущялни риби свързани със скатовете. Имат особена външност, но най-голямо впечатление прави тяхната дълга, с издадени напред зъби уста. Могат да бъдат сбъркани с акулите трион, които имат подобен външен вид. Това е единственото семейство в разред Pristiformes.[2]

Всички видове риби трион са критично застрашени[3] и търговията им е абсолютно забранена[4].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Най-впечатляваща е тяхната муцуна, която е покрита с чувствителни пори, които позволяват на рибата трион да усеща движение и дори понякога и сърдечен пулс. Това приспособление действа като метален детектор, когато рибите кръжат из дъното, търсейки скрита храна. Използват „триона“ си и като оръжие срещу нападатели, и понякога като средство за копаене.

Тялото и главата им са плоски, защото те прекарват голяма част от времето лежейки на морското дъно. Във вътрешната част на устата си имат зъби за сдъвкване на малки риби и ракообразни, но въпреки това често пъти ги поглъщат цели. Рибите трион дишат с два дихателни отвора точно зад очите, които пренасят водата до хрилете им. Тялото им е покрито с мънички кожни зъбчета, които придават на кожата грапав вид. Цветът им обикновено е маслиново зелен.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Обитават тропичните и субтропичните зони на Атлантическия, Индийския и Тихия океан. Придържат се към плитките шелфови води, навлизат и в устия на големи реки с полусолени и сладки води.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Рибите трион по-често спят през деня, а ловуват през нощта. Въпреки страховитата си външност, те са дружелюбни риби и не нападат хора, освен ако не са провокирани или изненадани. Ловенето им е забранено в САЩ и Австралия.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Много малко се знае за разможаването на рибите трион. Те живеят около 25-30 години, напълното им съзряване става на десетата година. Женските раждат малки, чиито муцунки са покрити с еластична ципа. Тази ципа защитава майката по време на раждането, след което тя пада. Рибите трион се чифтосват на две години и раждат 7-8 малки. Те съзряват бавно и не започват да се размножават, докато не достигнат дължина 3,5-4 метра и възраст около 10-12 години. Разможителният период обхваща много повече време, отколкото на останалите риби.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Pristis zijsron

В културата[редактиране | редактиране на кода]

Рибите трион са станали мощен символ в много страни. Ацтеките почитали тези риби и ги наричали „Земно чудовище“. Технитете триони са използвани от някои азиатски шамани при церемонии за прогонване на демони и зли духове.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]