Робърт Кемпбъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Робърт Кемпбъл (на английски Robert Campbell) (21 февруари 1808 - 9 май 1894) канадски пътешественик, търговец на кожи.

От 1831 до 1871 изследва басейна на горното и средното течение на река Юкон. През лятото на 1840 преминава планината Маккензи и на 62º с.ш. открива река Пели (дясна съставяща на Юкон). През 1843 с кану се спуска по Пели и достига до сливането ѝ с река Люис (открита от него, лява съставяща на Юкон). Там Кемпбъл среща индианско племе, което никога не е виждало бял човек, но което се държи изключително дружелюбно. Той не е подготвен за продължително плаване и се завръща обратно.

През следващата 1851 се спуска по Юкон до десния ѝ приток река Поркюпайн, изкачва се по последната (953 км), картира долното и средното ѝ течение, пресича планината Ричардсън и достига до долното течение на Маккензи. Година по-рано, през 1850, други агенти на Компанията Хъдсънов залив се спускат по река Юкон надолу от устието на поркюпайн – до река Танана. По този начин, към средата на XIX в. става известно течението не само на главната река на Аляска (с изключение на най-горното ѝ течение), но и всичките ѝ по-значителни притоци.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Robert Campbell (fur trader)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.