Рождество Богородично (Осоговски манастир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Рождество Богородично“
„Рождество Богородично“
Roždestvo na Bogorodica-Osogovski.jpg
общ изглед
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Варовище
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Кумановско-Осоговска
Архиерейско наместничество Кривопаланско
Време на изграждане XIV век
Съвременен статут действащ храм
„Рождество Богородично“ в Общомедия

„Рождество на Пресвета Богородица“ (на македонска литературна норма: „Рождество на Пресвета Богородица“) е средновековна православна църква в Осоговския манастир, община Крива паланка, Северна Македония.

Църквата е по-малката от двете църкви на Осоговския манастир, част от Кривопаланското архиерейско наместничество на Кумановско-Осоговската епархия на Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Църквата е градена в XIV век по времето на крал Стефан II Милутин върху основи на по-стара църква от XI или XII век. Обновена е в края на XVI - първата половина на XVII век. Представлява кръстообразна еднокуполна църква с притвор, полукръгли сводове, осемстенен купол над централната част, пом-малък купол над притвора и тристранна апсида отвън. Градежът е в типичния византийски стил с два реда тухли и един ред камък в хоризонтални редове с дебел слой хоросан между тях. От най-старите стенописи са запазени само фрагменти от орнаментика на северната стена в олтара. Иконостасът пази две забележителни икони, зографисвани вероятно от Христо Димитров, основоположника на Самоковската иконописна школа. В църквата има извор със смятана за света и лековита вода.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония