Рожков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рожков
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Бобовоцветни (Fabales)
семейство:Бобови (Fabaceae)
род:Ceratonia
вид:Рожков (C. siliqua)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Рожков в Общомедия
[ редактиране ]

Рожков (Ceratonia siliqua) е вечнозелено растение от семейство Бобови, характерно за средиземноморския регион. Отглежда се заради ядливите си шушулки, които били важен източник на захар в миналото, преди захарното цвекло и захарната тръстика да получат своето разпространение.

Изсушените неотворени шушулки могат да се ползват и за музикален перкусионен инструмент, подобен на маракасите, като звукът се произвежда от бобчетата във вътрешността им при разтърсване.

Шушулки и семена от рожков

Рожковът е вечнозелено храстовидно дърво, разпространено в Средиземноморския регион. Отглежда се заради ядивните му семенни шушулки. Расте добре в топъл, умерен климат и в субтропически климат, като понася добре горещи и влажни крайбрежни зони. Устойчиво е на суша. Рожковът е типична култура за южните части на Португалия, Испания и италианските острови Сицилия и Сардиния, а също и Кипър. Дървото започва да ражда плодове (рожковените шушулки) след шестата година. Когато достигне 12-годишна възраст, то лесно може да даде 50 kg плод на година. Колкото повече старее дървото, добивът от него се увеличава – до 100 – 120 kg. Удивителното е, че може да продължи да ражда 100 години.

Сладкиши от рожкови
Курабийки с парченца от рожкови
Десертното блокче изглежда като шоколадово

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Също съдържа витамин A, витамин B1, витамин B2, калций, магнезий, калий и микроелементите желязо, мед, никел, манган и хром.

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

Освен като подсладител, семената (плодовете) на рожкова в наши дни се използва в козметиката, за обработката на тютюн и производството на хартия. Рожков на прах или парченца се използват също както съставка, заместител на шоколада, за сладкиши и торти.

Рожковият плод е богат на иноситол, който влияе позитивно на хора с инсулинова резистентност и поликистозни яйчници. Рожковът има терапевтичен ефект при диария и помага при гадене, повръщане и стомашно разстройство. Поради своята еднаквост, семената на рожкова (бобчетата) в миналото се използвали като единица за тегло – карат.

Храна[редактиране | редактиране на кода]

Рожковът е бил популярен подсладител. Неговите шушулки са били най-големият източник на захари, преди захарната тръстика и захарното цвекло да се разпространят повсеместно. Сушен плод се яде традиционно на еврейския празник Ту Бишват. Напитки от рожковен сок се пият традиционно на ислямския празник рамадан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ceratonia siliqua (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)