Руско вицеконсулство в Търново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Руско вицеконсулство е бивша дипломатическа мисия в Търново.

През периода 1862 – 1865 г. в Търново работи Вицеконсулството на Русия. Това става преди Митхад паша да превърне Русе в център на Дунавската област. Това е единствената официално откроила се чужда институция, оставила ярко присъствие в историята на града.

Необходимостта от откриване на дипломатическо представителство на Русия възниква рано, но преминава определен период от време за уточнения, за получаване на официално съгласие от Турция.

Тук голяма е ролята и заслугите на Илия Стоянович Шапкалията. През август 1859 г. той пише писмо до Найден Геров в Пловдив. Според руския посланик в Цариград граф Николай Игнатиев новото консулство трябва да бъде разположено в 1 от следните градове – Русе, Търново или София. За да бъде в Търново, влияние оказват геостратегическите позиции на старопрестолния град и съсредоточената тук в средата на века активна католическа мисионерска дейност.

През лятото на 1861 г. Александър В. Рачински прави продължителен престой в Търново. Тогава той заема длъжността вицеконсул към руското посолство във Варна. Целта е да се огледат обсоятелствата за утвърждаване на руско дипломатическо присъствие в Търново.

Новоучереденото руско консулство е официално открито на 27 август 1862 г. Новоназначеният консул Васил Фьодорович Кожевников пристига от Цариград в Търново. В документи е отразено помпозно тържество, впечатляващ ритуал, много присъстващи.

През 1863 г. Вицеконсулството дарява над 100 тома руска литература за търновските училища. От Русия е доставена църковна утвар, която е предоставена на манастир „Свето преображение Господне“ и на Присовския манастир „Свети архангели“.

След 1865 г. дейността на Вицеконсулството започва да затихва. След като Василий Фьодорович Кожевников заминава в отпуск в Петербург заедно със съпругата си, дейността е закрита и прехвърлена в Русе.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Общински вестник „Велико Търново“, брой от 24 – 25 декември 1939 г., бр. 1 и 2 от януари 1940 г.
  • Плетньов, Г., „Руското консулство в Търново“, сп. „Исторически преглед“ 1973, кн. 1, стр. 55 – 62
  • Радев, Иван, „История на Велико Търнов XVIII – XIX век“, „Слово“, В. Т., 2000, стр. 639 – 642
     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Велико Търново“         Портал „Велико Търново          Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя          Портал „История на България“         Портал „История на България