Сабиха Гьокчен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сабиха Гьокчен
Sabiha Gökçen
военен пилот
Sabiha gokcen2.jpg
Родена
Починала
Погребана Анкара, Турция

Националност Флаг на Турция Турция
Професия пилот
Баща Мустафа Кемал Ататюрк
Сабиха Гьокчен в Общомедия

Сабиха Гьокчен (на турски: Sabiha Gökçen) е турска пилотка, първата жена в Турция, която пилотира самолет-изтребител, и първата, която работи във военната авиация.[1] Тя е измежду осиновените деца на Кемал Ататюрк, „бащата на съвременната турска държава“. През 1925 г., при посещение в Бурса, Ататюрк се запознава с малката 12-годишна Сабиха, останала без родители след Първата световна война. По-късно я осиновява и тя заминава да живее в столицата Анкара.

Сабиха завършва началното си образование в Анкара, после продължава обучението си в известния девически колеж, разположен в квартал Ускюдар на Истанбул. През 1934 г. Ататюрк успява да въведе в турското законодателство задължителното ползване на фамилни имена. Тогава Сабиха получава фамилията Гьокчен, от турската дума „гьок“ (небе).

По-късно Ататюрк основава авиационното училище „Тюрккушу“ (в буквален превод: „Турска птица“), в което младата Сабиха се записва с голям ентусиазъм. В авиошколата Сабиха се справя отлично с овладяването на пилотските умения и по-късно е изпратена да се усъвършенства в СССР. Тя се превръща в абсолютната изненада на турската авиация като жената, която безпроблемно пилотира и най-модерните военни самолети в турската авиобаза край Ескишехир.

От 1938 до 1955 г. Сабиха Гьокчен е главен обучаващ в елитното авиоучилище „Тюрккушу“. В професионалната си кариера тя има над 8000 летателни часа и е пилотирала 22 различни по модификация самолети. През 1996 г. Военновъздушната академия на САЩ я отличава като единствената жена сред 20-те най-знаменити летци в историята на военната авиация.

Днес международното летище в Истанбул носи нейното име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]