Сакен Сейфулин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сакен Сейфулин
Сәкен Сейфуллин
Роден 15 октомври 1894 г.(1894-10-15)
Акмолински уезд, Руска империя
Починал 28 февруари 1939 г. (на 44 г.)
Професия държавен деец
Националност казахска
Жанр повест, роман
Направление сатира
Течение социалистически реализъм
Награди Орден Трудового Красного Знамени
Съпруга Гулбарам Батърбекова
Сакен Сейфулин в Общомедия

Саке́н (Садвака́с) Сейфу́ллин (на казахски: Сәкен (Сәдуақас) Сейфуллин; 1894 – 1939) е основоположник на съвременната казахска литература, поет и писател, държавен деец, виден член на Всесъюзната комунистическа партия (болшевики).

Основател на Съюза на писателите на Казахстан, сред първите председатели на Съвета на народните комисари (правителството) на Киргизката автономна съветска социалистическа република (днешен Казахстан).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в номадски аул в Акмолински уезд на тогавашната Акмолинска област (сега в Карагандинска област). Между 1905 и 1908 г. учи в руско-казахското училище в Акмолинск. През 1912 г. е учител по руски език в мюсюлманско медресе. На 21 август 1913 г. постъпва в Омската учителска семинария, където учи с Магжан Жумабаев. Попада в архивите на Охранката, след като става ръководител на културно-просветното дружество на казахските младежи „Бірлік“ („Единство“).

През 1914 г. издава стихосбирката „Өткен күндер“ („Отминали дни“), а през 1916 г. – стихотворението „Вълнение“, посветено на Казахското въстание. Подкрепяйки Февруарската революция, през 1917 г. Сакен Сейфулин създава обществено-политическото и културно дружество „Жас қазақ“ („Млад казах“) и вестника „Тіршілік“ („Живот“).

Веднага след Великата октомврийска социалистическа революция Сейфулин пише стихотворението „Ану-ка, джигиты!“, което се счита за първото произведение на казахската съветска литература. На 27 декември 1917 г. Сейфуллин е избран за народен комисар по просвещението. През Гражданската война е задържан от белогвардейците на атамана Аненков, но след 47 дни успява да избяга. На 7 май 1920 г. е назначен за помощник-завеждащ административния отдел на Революционния комитет в Акмолинск.

През октомври 1920 г. става член на президиума на Централния изпълнителен комитет на Киргизката АССР, а през декември 1922 г. е избран за председател на Съвета на народните комисари на Киргизката АССР. Участва в присъединяването на Акмолинска област и Семипалатинска област към Киргизката АССР. Издава вестник „Еңбекши қазақ“ („Трудов казах“). Радее за официално деловодене на казахски език.

След 1925 г. постепенно преминава от политиката в науката и образованието. Назначен е (7 април 1925 г.) за председател на Академическия център – първата научна организация в Казахстан, през 1926 г. става завеждащ филиала в републиката на Института по история на Октомврийската революция. От 1927 г. е ректор на Къзълординския институт за народна просвета, от 1928 г. – ректор на Ташкентския казахски педагогически институт и лектор по казахска литература в Ташкент, а от1934 г. е професор в Казахския комунистически институт по журналистика. Събира образци на казахското устно творчество, издава учебник по история на казахската литература, сатиричен роман и повест.

На 24 септември 1937 г. Сейфулин е арестуван от НКВД, изтезаван[1] и осъден на смърт като „враг на народа“. Разстрелян е на 25 април 1938 г. в Алма-Ата[2]. Реабилитиран е от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 21 март 1957 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

  • Шъгармалар (Съчинения), т. 1 – 6, Алма-Ата, 1960 – 1964
  • Сейфуллин Сакен. Стихотворения и поэмы ((ru)), Москва, 1958
  • „Тернистый путь“, Алма-Ата, 1964
  • „Наш быт“, роман
  • „Айша“, повест

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Предшественик
Мухамед-Кафи Мурзагалиев
председател на Съвета на народните комисари на Киргизката АССР

1922 – 1924
Приемник
Нигмет Нурмаков
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сейфуллин, Сакен“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.