Самуел Готлиб Гмелин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Самуел Готлиб Гмелин (на немски Samuel Gittlieb Gmelin) [на руски Самуил (Самуэль) Георг Готлиб Гмелин] [[[4 юли]] 1744 (по други данни 23 юли 1745), Тюбинген, Германия - 27 юли 1774, село Ахметкент, Дагестан, Русия] немски естественик и пътешественик на руска служба, племенник на Йохан Георг Гмелин.

Роден в Тюбинген, Югозападна Германия. Завършва като чичо си медицинския факултет на Тюбингенския университет. През 1766 е поканен от Петербургската Академия на науките и през 1767 пристига в Русия, където става професор по ботаника в Петербургския университет.

През следващата 1768 е назначен за началник на един от отрядите на Астраханската експедиция и от 1768 до 1774 пътешествува в басейните на Дон и Волга (долното течение), Кавказ и бреговете на Каспийско море.

През лятото на 1768, преди да замине на юг, изследва Валдайското мъзвишение и определя размерите (400 на 80 версти) и границите му.

През лятото на 1769 изследва цялото течение на Дон, а след това се прехвърля в Астрахан. По пътя изследва соленото езеро Баскунчак (105 км2) и възвишението Голямо Богдо (149 м) на юг от езерото. Оконтурява делтата на Волга и изследва северозападното крайбрежие на Каспийско море.

През 1770 извършва пътешествие в Иран, като посещава Дербент, Баку и Шемаха.

През 1771 изследва долното течение на Волга между Астрахан и Царицин (Волгоград), Сарпинските езера, част от теченията на реките Кума и Терек, като събира голяма ботаническа колекция.

От юни 1772 до февруари 1774 извършва ново пътешествие в Иран, съпровождан от няколко помощници и около 40 войника. Изследва западното крайбрежие на Каспийско море, но по пътя от Дербент за Кизляр е ограбен и хванат в плен от местни племена и в резултат на непрекъснатите лишения по време на пленничеството му заболява и почива на 27 юли 1774.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Путешествие по Росии для исследования трех царств естества /ч. 1-3, в 4 кн., 1771-85/.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Самуил Готлиб Гмелин“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.