Самуел Готлиб Гмелин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Самуел Готлиб Гмелин
Samuel Gittlieb Gmelin
германски изследовател
Samuel Gottlieb Gmelin 01.jpg
Роден
Починал
село Ахметкент, Дагестан, Русия

Националност  Германия
Образование Тюбингенски университет
Научна дейност
Област естествознание, ботаника, орнитология
Образование Тюбингенски университет
Работил в Петербургски университет
Самуел Готлиб Гмелин в Общомедия

Самуел Готлиб Гмелин (на немски: Samuel Gittlieb Gmelin; на руски: Самуил (Самуэль) Георг Готлиб Гмелин) е германски естественик и пътешественик-изследовател на руска служба, племенник на Йохан Георг Гмелин.

Произход и образование (1744 – 1768)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 4 юли 1744 г. (по други данни 23 юли 1745) в Тюбинген, Югозападна Германия. Завършва като чичо си медицинския факултет на Тюбингенския университет. През 1766 е поканен от Петербургската Академия на науките и през 1767 г. пристига в Русия, където става професор по ботаника в Петербургския университет.

Експедиционна дейност (1768 – 1774)[редактиране | редактиране на кода]

През 1768 г. Гмелин е назначен за началник на един от отрядите на Астраханската експедиция и до 1774 г. пътешествува в басейните на Дон и Волга (долното течение), Кавказ и бреговете на Каспийско море.

През лятото на 1768 г., преди да замине на юг, изследва Валдайското възвишение и определя размерите (400 на 80 версти) и границите му. През лятото на 1769 г. изследва цялото течение на Дон, а след това се прехвърля в Астрахан. По пътя изследва соленото езеро Баскунчак (105 км2) и възвишението Голямо Богдо (149 м) на юг от езерото. Оконтурява делтата на Волга и изследва северозападното крайбрежие на Каспийско море.

През 1770 г. извършва пътешествие в Иран, като посещава Дербент, Баку и Шемаха.

През 1771 г. изследва долното течение на Волга между Астрахан и Царицин (Волгоград), Сарпинските езера, част от теченията на реките Кума и Терек, като събира голяма ботаническа колекция.

От юни 1772 до февруари 1774 г. извършва ново пътешествие в Иран, съпровождан от няколко помощници и около 40 войника. Изследва западното крайбрежие на Каспийско море, но по пътя от Дербент за Кизляр е ограбен и хванат в плен от местни племена и в резултат на непрекъснатите лишения по време на пленничеството му заболява и умира на 27 юли 1774 г. на 30-годишна възраст.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Путешествие по Росии для исследования трех царств естества /ч. 1 – 3, в 4 кн., 1771 – 85/.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Азатян, А. А. и др., История открытия и исследования Советской Азии, М., 1969.
  • Географы и путешественики. Краткий биографический словарь, М., 2001, стр. 116 – 117.
  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Европы, М., 1970, стр. 257 – 258.
  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86 г. Т. 3 – Географические открытия и исследования нового времени (середина XVII – XVIII в.), М., 1984 г., стр. 37 – 38.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Самуил Готлиб Гмелин“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.