Александър Николов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сашо Сладура)
Тази статия е за българския музикант. За боксьора вижте Александър Николов (боксьор).

Александър Николов
български музикант
Паметникът на Сашо Сладура в Пловдив
Роден
Починал
Музикална кариера
ПсевдонимСашо Сладура
Стилджаз
Инструментицигулка
Активностот 1954 г.

Александър Георгиев Николов с прякор Сашо Сладура е български джазов музикант.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден на 15 септември 1917 година в Плевен. Неговият баща, инж. Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина. Майка му е чехкиня – дъщеря на управител на голям чешки замък. Александър завършва италианско училище в Пловдив, френския колеж в ПловдивСен Августин“ и след това учи музика в консерваторията в Прага.[1]

След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант „България“, където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура. Солистка на оркестъра по това време е Леа Иванова.

Липват голям брой данни за живота му поради унищожаване на информацията за него от комунистическия режим в България. Говори се, че е обичал да разказва вицове за Вълко Червенков.

На 15 септември 1961 г. със заповед № 234 на Мирчо Спасов Александър Николов е изпратен в трудовия концентрационен лагер край Ловеч.[2] Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит на 44 години.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В Пловдив има паметник на Александър Николо[3][4], а улица в софийския квартал „Кръстова вада“ (Карта) е кръстена на него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография
  2. Христов, Христо. Секретното дело за лагерите. Иван Вазов, Сиела, 1999 г. 2012 г.
  3. Паметник на Сашо Сладура
  4. Паметниците на града[неработеща препратка]