Направо към съдържанието

Света Богородица Памакаристос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Света Богородица Памакаристос
Fethiye Camii
Карта Местоположение във Фатих
ВидЦърква/джамия
МестоположениеИстанбул, Турция
СтилВизантийска архитектура
ИзгражданеXII век
Света Богородица Памакаристос в Общомедия

„Света Богородица Памакаристос“ (на гръцки: Μονή Παναγίας Παμμακάριστου; на турски: Fethiye Camii) е византийска църква, превърната по-късно в джамия. Днес е музей в Истанбул, Турция.

Църквата е строена по времето на Андроник II Палеолог. В периода 1456 – 1587 г. е седалище на Цариградската патриаршия.

Около 1591 г. е превърната в джамия. Сега е музей в района на Фатих, в границите на стария град Константинопол.

Според някои изследователи, църквата е построена през 11 или 12 век. Също така, много историци смятат, че тя е построена по времето на византийския император Михаил VII Дука (1071 – 1078). Според други това се е случило по времето на династията на Комнините[1]. Швейцарският учен Ърнест Мемвери смята, че първата сграда е била започната още от 8 век [2].

Параклиса намиращ се в южната част на църквата е построена по времето на Палеолозите, като църквата е била посветена на Христос Логос.

След падането на Константинопол, седалището на Вселенската патриаршия се прехвърля в тази църква, след като църквата на светите Апостоли била разрушена. Като седалище на Вселенския патриарх църквата останала до 1587 г., когато е била превърната в джамия по времето на Мурад III, по повод завладяването на Грузия и Азербайджан.

Комплексът е бил изоставен след края на Османската империя. През 1949 г. е възстановен и превърнат в музей [3].

  1. Mathews (1976), p. 346
  2. Mamboury, (1933)
  3. Entrance tickets, which up to some months ago had to be bought at Haghia Sophia, are now for sale at the parekklesion