Света Неделя (Битоля)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Света Неделя.

„Света Неделя“
„Света Недела“
Црква Света Недела (Битола).jpg
Общ изглед
Местоположение в Битоля
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Битоля
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Преспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничество Битоля
Изграждане 13 октомври 1863 година
Статут действащ храм
„Света Неделя“ в Общомедия

„Света Неделя“ (на македонска литературна норма: „Света Недела“) е възрожденска православна църква в Битоля, Северна Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата построена вляво от северния вход на града и е осветена на 13 октомври 1863 година от митрополит Венедикт Византийски.[1] На 26 октомври 1869 година гражданите на Битоля извоюват църковната си независимост от Цариградската патриаршия в „Света Неделя“ и създават българска църковна община.[2] Най-голямата икона в църквата е на светите братя Кирил и Методий, надписът на която гласи:

Български просветители от Преслав 1875 год.

В 1864 година е изписан и куполът. Има и втори слой живопис от края на XIX век, но е доста повреден.[3]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Църквата представлява трикорабна базилика с осмоъгълен купол в средата. Слепите куполи са разположени на най-източните и западни страни и затова са трудни за виждане отвън. Галерията е на западната страна. Дървеният иконостас и повечето от иконите са от по-ново време.[3] Апостолските икони са дело на Соломон Николов.[4]

В църковния двор се намират гробища на загинали в Илинденско-Преображенското въстание, а също и гробовете на войводата Доне Кърчаров от Зовик, Димко Николов, Александър Турунджев, Иван Димов Пашата, Димко Сарванов, Михаил Димев, Кирил Лозанчев.[5] По време на Първата световна война 40 български войници са погребани в Битоля, седем от които в двора на църквата „Света Неделя“, а останалите в гробищата на Хераклея.[6]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „В църкви от битолската епархия изтриват надписи за българите“ Архив на оригинала от 2013-09-21 в Wayback Machine., Actualno.com, 27 февруари 2009 г.
  2. Михайлов, Иван, „Как се бранеше народа“.
  3. а б Church Holy Sunday (Света Недела, Sveta Nedela) in Bitola. // Where is Macedonia. Посетен на 3 март 2014 г.
  4. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 230.
  5. Александър М. Лепавцов. Има ли стара и нова македонска цивилизация. Идеологически интерпретации за пренебрегване на фактите, в. Литературен форум, бр. 5 (446), 06.02. – 12.02.2001 г.
  6. „Даваме Битоля без бой на съглашенците“ Архив на оригинала от 2013-09-21 в Wayback Machine., в. „Стандарт“, 4 ноември 2007.
     Портал „Македония“         Портал „Македония