Свети Димитър (Брамптън)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Димитър.

„Свети Димитър“
St. Dimitar Bulgarian Orthodox Church in Brampton, Canada.png
St. Dimitar Bulgarian Orthodox Church in Brampton, Canada-interior.png
Местоположение в Брамптън
Вид на храмаправославна църква
СтранаFlag of Canada (Pantone).svg Канада
Населено мястоБрамптън
ВероизповеданиеБългарска православна църква
ЕпархияБългарска източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия
Архиерейско наместничествоАрхиерейско наместничество за Канада
Архитектурен стилнеовизантийски
Изграждане2004 – 2005
Статутдействащ храм
Сайтstdimitar.org
„Свети Димитър“ в Общомедия

„Свети Димитър“ (на английски: St. Dimitar) е православен храм на епархията в САЩ, Канада и Австралия на Българската православна църква. Намира се в градчето Брамптън, предградие на Торонто, Онтарио, Канада.

История[редактиране | редактиране на кода]

След Втората световна война в средите от българските имигранти, мигрирали от македонските земи в Торонто, започват да се формират течения за идентифициране като македонски канадци. С годините това натрупва противоречия в църковните общности, които са общи за българите, мигрирали от земите на Царство България и извън него. През 60-те години на 20 век Македоно-българската православна църква „Св. Георги“ напуска лоното на Българската православна църква след появил се разкол, за да се върне отново след 50 години[1]. През 90-те години на XX век със създаването на независима Македонска държава разграничаването се засилва.

Тези процеси и новите български имигранти поставят пред българска общност въпроса за изграждане на храм, свободен от македоно-български интриги. Въпросът намира решение през юни 2003 г., когато е организирано учредително събрание за регистриране на нов църковен храм по канадските закони. Идеята е подкрепена от канадския бизнесмен от български произход Игнат Канев. Събранието е благословението от митрополит Йосиф, с което са спазени каноните на Църквата.

Семейството на Канев дарява земя, разположена на един от хълмовете в Брамптън, на новорегистрираната църква „Свети Димитър“ и дарява първоначално един милион долара за започване на строежа. Много хора се включват в акцията за набиране на средства като д-р Константин и Кина Вълчеви, Лальо Метев. Константин Радев, Цветелин Цоков, Христо Тодоров, Александър Ковачев, Михаил Бисков и много други [2].

Строежът започва на 2 юни 2004 г. и завършва през 2005 г. Стотици българи от общността в Торонто участват с доброволен труд. Първата служба е проведена на 19 март 2005 г.

На 27 март 2006 г. храмът е тържествено осветен от двама български митрополити – Йосиф, епархийски архиепископ за САЩ, Канада и Австралия, и Русенски митрополит Неофит, сега Български патриарх.

Архитектурата на храма е еднокорабна базилика в нововизантийски стил. Интериорът има елипсовидна форма за по-добра акустика, украсен от българи зографи[2] с дарение (около 200 хил. долара) от Лалю Христов Метев, който живее в Бразилия[3]. Художниците Янаки Верани и Николай Нинов са изрисували купола и стените в храма. Резбарят Иван Мастагарков е автор на олтара. Иконите са дело на Румен Киринков[4].

На 18 до 21 юли 2019 г. църквата е домакин на 44-тия епархийски събор на православните българи от САЩ, Канада и Австралия.[5]

Църквата е център на културен и социален живот на българите от областта.

Паметник на Васил Левски[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на Васил Левски в двора на църквата.

През 2017 г. във връзка със 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски в двора на църквата е издигнал първият паметник на Апостола в Канада. Паметникът е изработен от бронз в България от инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска.[6]

Проектът е осъществен от почетния консул на Република България в Мисисага Игнат Канев, настоятелството на църквата с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация от страна на генералния консул на Република България Торонто Петър Крайчев, дарения и спомоществователство от редица наши сънародници и сдружения на българската общност както в Канада, така и в България. На откриването е изразена благодарност към множеството институции, организации, сдружения, физически и юридически лица в България и Канада, допринесли за изграждането на паметника на Апостола на свободата, сред които:

  • Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, с помощта на която през април 2017 г. е изготвена концепцията за изграждане на паметника.
  • Логистичният партньор на инициативата DHL Експрес България с изпълнителен директор Румен Иванов и оперативен координатор по логистиката Георги Стоев.
  • Инженерно-техническата група на място в Канада с ръководител Георги Николов.
  • Всички българи, доброжелатели и дарители в България и Канада, както и медийният партньор в-к „Български хоризонти“, които допринесоха за успешната реализация на този исторически проект.[6]

На откриването присъстват също временно управляващият посолството на Република България в Отава Светлана Стойчева-Етрополски и д-р Константин Вълчев, почетен председател на настоятелсвото. Паметникът е осветен от енорийския свещеник отец Валери Шумаров.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]