Св. св. Петър и Павел (католическа църква в Енидже Вардар)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Св. св. Петър и Павел“
Αγίων Πέτρου και Παύλου
Catholic Church Enidje vardar.jpg
Изглед от запад
Map
Местоположение в Енидже Вардар
Вид на храмауниатска църква
СтранаFlag of Greece.svg Гърция
Населено мястоЕнидже Вардар
ВероизповеданиеГръцка източнокатолическа църква
ЕпархияГръцки апстолически екзархат
Архиерейско наместничествоЕнидже Вардар
Изграждане1862 г.
Статутдействащ храм

„Св. св. Петър и Павел“ (на гръцки: Ιερός ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου) е униатски храм в южномакедонския град Енидже Вардар (Яница), Гърция, една от четирите енорийски църкви на Гръцката източнокатолическа църква.

Султанският ферман за строеж на храма е издействан в 1859 година от установилия се в града Лазаристки орден[1][2] за приели унията българи в Енидже Вардар. Английските пътешественички Джорджина Макензи и Аделина Ърби виждат в 1863 година църквата в строеж.[3] Църквата е разположена в българската махала Вароша в северозападната част на града, на терен дарен от униатския свещеник поп Димо. За строежа Българският апостолически викариат в Цариград отпуска 3000 златни турски лири. Осветен е на 9 (21) октомври 1866 година. Службите в храма са на български език. До 1914 година принадлежи на Македонския български апостолически викариат. След смъртта на поп Димо до 1888 година в църквата служи зет му Стоян Мокрев.

Гръцките власти отнемат храма от българските униати на 11 май 1914 година, когато по време на тържествената служба в чест на Св. св. Кирил и Методий войска и жандармерия от олтара арестуват свещениците Йероним Стамов, Атанас Бабаев и Траян Калинчанов заедно с тримата униатски учители и 22 миряни. 16 от тях начело със свещениците и учителите са затворени в Бер и обвинени в извършване на молебен за цар Фердинанд, служене на църковнославянски, преподаване на български и поддържане на връзки с ВМОРО. След три месеца Стамов е експулсиран в Сърбия, Траян Калинчинов е заточен в Солун, а на Бабаев е позволено да се върне в Енидже Вардар.[4]

При обмена на население между Гърция и Турция в 1922 година в Енидже Вардар се заселват гърци униати от Малгара и други селища в Източна Тракия, в чиито ръце е предадена църквата.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Στην Καθολική ενορία των Γιαννιτσών, γιόρτασαν τους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. // Λόγος της Πέλλας, 1 юли 2016. Посетен на 12 септември 2016.
  2. а б Ελληνική Καθολική Εξαρχία. // Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα. Посетен на 12 септември 2016.
  3. Макензи, Джорджина М., Аделина П. Ърби. Пътувания в славянските провинции на Европейска Турция. София, Издателство на Отечествения фронт, 1983. с. 81.
  4. Елдъров, Светлозар. Католиците в България (1878–1989). Историческо изследване. София, Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, 2002. с. 95. Посетен на 24 октомври 2015. Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.